Grieks pita broodje met gyros, frietjes en tzatziki

Grieks pita broodje met gyros, frietjes en tzatziki

Recept categorieën: Broodjes, Varkensvlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 5 hamlapjes
  • De griekse kruidenmix
  • 1 scheutje olie
  • klontje boter

voor de pita:

  • 250 gram bloem
  • 140 ml water lauw
  • 10 gram verse gist
  • 1 eetlepel honing
  • 3 gram zout
  • 2 eetlepels olijfolie

voor de tzatziki:

voor de frietjes:

  • 10 frietaardappelen mooie grote
  • zout

Instructies

  • Werkwijze:
  • Neem een kom met deksel.
  • Doe hierin een scheutje olie en 2 koffielepeltjes kruidenmix.
  • Snijd het vlees in dunne reepjes en voeg het toe aan de kruiden.
  • Meng goed onder elkaar met je handen.
  • Laat het vlees een 2 tal uurtjes in de koelkast marineren.
  • Bak het vlees op een hoog vuur gaar.
  • Wil je je vlees nog lekkerder afwerken ?
  • Snijd dan een ui in halve ringen.
  • Doe deze in een kommetje en schenk er een heel klein scheutje azijn bij.
  • Strooi er wat Griekse kruidenmix over en meng dit onder elkaar.
  • Nadat je het vlees gebakken hebt strooi je wat uien over je vlees.
  • Werkwijze pita:
  • Doe de bloem in een kom en voeg er het lauw water, de olie, de gist en de honing aan toe.
  • Laat de machine even kneden en voeg dan het zout toe.
  • Kneed nog een 15 minuutjes en laat het deeg dan 45 minuutjes rijzen in een kom onder een doek of plastic folie.
  • Verdeel het deeg in 4 tot 6 bolletjes en laat ze nog eens 15 minuutjes rusten.
  • Neem een pan met anti aanbaklaag of een gril en laat deze goed heet worden.
  • Neem een bolletje, wrijf je handen in met wat olie en dus het bolletje plat.
  • Maak er met je vingers een grotere cirkel van.
  • Bak deze in de pan ca 3 minuutjes aan elke kant.
  • Ze moeten mooi goudbruin zijn.
  • Ondertussen maak je het volgende bolletje klaar voor het bakken.
  • Houd de gebakken pita's in een oven van 70°C warm.
  • Werkwijze tzatziki:
  • Neem een kom en doe hierin de yoghurt.
  • Voeg peper, zout, oregano, knoflook en dille toe.
  • Schil of was de komkommer.
  • Neem een schone theedoek en rasp hierop de hele komkommer.
  • Neem nu de theedoek en draai zodanig de doek aan zodat al het sap uit de theedoek komt. Voeg de komkommer toe aan de yoghurt.
  • Goed onder elkaar roeren en eens proeven.
  • Voeg eventueel naar smaak nog extra kruiden toe.
  • Werkwijze voor de frietjes:
  • Zet je frituurpan op 130 à 140°C.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd plakken.
  • Droog deze goed met een schone theedoek.
  • Snijd nu je frietjes en droog deze nogmaals.
  • Bak alle frietjes voor op 130 à 140°C.
  • Laat de frietjes afkoelen.
  • Bak de frietjes na afkoeling in je frituurpan op 190°C tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn. Haal ze uit het vet en strooi er meteen naar smaak zout over.

Notities

De kruidenmengeling voor de gyroskruiden heb ik zelf gemaakt aangezien er een aantal kruiden zijn waar ik allergisch aan ben. Wil je ze ook zelf maken, dan is hier het receptje. Ik heb gedroogde kruiden gebruikt:
32 gr kaneel, 32 gr knoflookpoeder, 32 gr dille, 32 gr oregano, 16 gr uienpoeder, 16 gr zwarte peper, 8 gr witte peper, 8 gr tijm, 8 gr basilicum, 8 gr gemalen zeezout.
Meng alle kruiden in een vijzel en maal fijn. Doe ze in een schoon potje met deksel. Je kunt hier geruime tijd mee vooruit. Kijk naar de datums op je kruiden en houd de kortst houdbare datum aan om op je potje te vermelden

Oseh-Oseh

Oseh-Oseh

Geurig en kruidig Indonesisch vleesgerecht met kokos, rijk aan smaken door de specerijenmix "bumbu". Langzaam gestoofd voor intense aroma's.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd6 minuten
marineren1 uur
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • pan met anti aanbaklaag
  • Vijzel en stamper (of keukenmachine)

Ingrediënten

  • 3 eetlepels asem tamarinde
  • 2 djeroek poeroetbladen kruidige limoenblaadjes
  • 1 theelepel djinten gemalen komijn
  • 250 gram gehakt
  • ½ theelepel kentjoer galanga
  • 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
  • 3 gepofte kemiries kemirienoten
  • 1 theelepel laos laoswortel
  • 1 eetlepel olie
  • 1 spriet sereh citroengras
  • 1 theelepel sambal trassi
  • blok santen kokoscrème
  • 6 eetlepels kokosmeel
  • 2 gesnipperde knoflook
  • 3 eetlepels ui
  • 2 dl water
  • zout

Instructies

  • Wrijf 3 eetlepels ui, 2 gesnipperde knoflook, 1 theelepel sambal trassi, 1 theelepel laos (laoswortel), 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander), 1 theelepel djinten (gemalen komijn), ½ theelepel kentjoer (galanga), 3 gepofte kemiries (kemirienoten) en zout tot een brei (gebruik een vijzel en stamper of een keukenmachine).
  • Kneed de specerijenbrei door 250 gram gehakt en laat het minstens 1 uur, maar liefst langer, intrekken.
  • Braad het vlees met de kruiden in een pan met anti-aanbaklaag onder goed omscheppen aan.
  • Voeg er, als het vlees lichtbruin begint te worden, 3 eetlepels asem (tamarinde), ⅙ blok santen (kokoscrème), 1 spriet sereh (citroengras) en 2 djeroek poeroetbladen (kruidige limoenblaadjes) aan toe en laat een uurtje zacht sudderen.
  • Voeg 2 dl water toe.

Notities

Serveertip:
  • Serveer Oseh-Oseh met witte rijst en gestoomde groenten.
  • Lekker met kroepoek en sambal.
Wijnadvies:
  • Een aromatische witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past er goed bij.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Marokkaanse Griesmeelpannenkoeken (Begrir)

Marokkaanse Griesmeelpannenkoeken (Begrir)

Luchtige, zoete Marokkaanse griesmeelpannenkoeken die perfect zijn voor een ontbijt of als snack, vaak geserveerd met honing of jam.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken, Snack
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 550 g fijne griesmeel semolina
  • 1000 ml water
  • 20 g suiker
  • 8 g instant gist
  • 2 kleine eieren
  • 1 zakje bakpoeder 7 g
  • Snufje zout

Instructies

  • Zeef de griesmeel samen met het bakpoeder en meng dit met de suiker en de gist.
  • Klop de eieren los en voeg de helft van het water toe.
  • Voeg geleidelijk het griesmeel- en watermengsel toe, terwijl je goed blijft mixen.
  • Voeg als laatste het zout toe.
  • Neem telkens een beetje van het beslag en mix het nog even in de blender voor een glad mengsel.
  • Laat het beslag 30 minuten rusten.
  • Verwarm een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur.
  • Gebruik deze pan alleen voor het bakken van begrir.
  • Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan om pannenkoeken te vormen van ongeveer 10-12 cm in diameter.
  • Bak ze aan beide zijden goudbruin.
  • Spoel de pan na elke 3 pannenkoeken af om te voorkomen dat de pannenkoeken aanbranden.

Notities

Serveertip:
Serveer de begrir warm met honing, jam of fruit naar keuze.
Wijnadvies:
Deze luchtige pannenkoeken passen goed bij een glas lichte, fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti, die de subtiele zoetheid van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g