Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen met karnemelk

Recept categorieën: Gebak, Noten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 20
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 5 dl karnemelk
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • zout
  • 2 zakjes gist gedroogde / Oetker
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

  • Neem de karnemelk ± 15 minuten voor gebruik uit koelkast.
  • Spoel de rozijnen en de krenten in een zeef onder koud stromend water af.
  • Laat de rozijnen en krenten ± 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.
  • Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.
  • Klop intussen het ei in een kom los.
  • Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak
  • in het midden van de bloem een kuiltje.
  • Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.
  • Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en krenten erdoor.
  • Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats ± 1¼uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Roer het beslag daarna niet meer.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
  • Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).
  • Frituur de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker

Tortilla
Recept afdrukken
No ratings yet

Tortilla's van maïsmeel

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Porties: 12 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 165 gram Masa Harina maïsmeel

Instructies

  • Leg de Masa Harina in een kom, voeg 3 dl warm water toe en kneed dit met de hand tot een stevig, maar soepel deeg.
  • Dek het deeg met een theedoek af en laat het ca 20 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 12 balletjes.
  • Klap de tortillapers open en bekleed beide zijden met plasticfolie.
  • Leg een balletje deeg op de onderkant van de pers en druk het deeg met de pers plat tot een cirkel van dezelfde grootte als de doorsnede van de pers.
  • Klap de pers open en neem de tortilla eruit.
  • Vet een koekenpan met een vleugje olie in en verwarm dat goed.
  • Bak de tortilla aan elke kant 1-2 minuten.
  • Niet teveel olie gebruiken, dan wordt de tortilla krokant.
  • U kunt de tortilla's afgedekt met een theedoek warm houden.

Notities

Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn. Het mag niet te droog of te vochtig zijn. Voeg eventueel wat extra vocht of extra maïsmeel toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tikka Massala Wok Roll

Land van herkomst: India
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 rode aardappels Redstar
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • ½ appels
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • ½ eetlepel(s) Franse mosterd
  • 125 ml zure room
  • 4 nieuwe haringen
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
  • Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
  • Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
  • Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
  • Snij het eiwit in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
  • Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
  • Roer de zure room los en schep deze door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de staart en de graten van de haring.
  • Snij de haring in kleine blokjes.
  • Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
  • Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
  • Was en hak de dille.
  • Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
  • Serveer de rest van de saus er apart bij.

Notities

Tip:

bereid de haringsalade een dag van te voren.

Dranktip:

Hoegaarden witbier

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse krieltjessalade 2

Recept categorieën: Salade, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 rode aardappels Redstar
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • ½ appels
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • ½ eetlepel(s) Franse mosterd
  • 125 ml zure room
  • 4 nieuwe haringen
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
  • Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
  • Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
  • Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
  • Snij het eiwit in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
  • Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
  • Roer de zure room los en schep deze door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de staart en de graten van de haring.
  • Snij de haring in kleine blokjes.
  • Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
  • Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
  • Was en hak de dille.
  • Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
  • Serveer de rest van de saus er apart bij.
  • Tip: bereid de haringsalade een dag van te voren.
  • Dranktip: Hoegaarden witbier

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde zalmmoten

Recept categorieën: Vis, Zalm
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ schil van sinaasappel fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 mespunt peper grote
  • ½ theelepel zout
  • 4 moten zalm à 150g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Kneus het venkelzaad en vermeng met de sinaasappelschil, de suiker, peper en zout.
  • Wrijf de zalmmoten hiermee in en laat minstens 30 minuten intrekken, in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.
  • Veeg de marinade van de zalm, bestrijk de filets dun met olie en rooster ze in 4-5 minuten aan elke kant gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Saltimbocca alla Romana I

Saltimbocca is een klassiek Italiaans gerecht dat letterlijk 'spring in de mond' betekent. De toevoeging alla romana geeft aan dat het gerecht uit de omgeving van Rome komt.
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Italië
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 kalfslapjes elk ± 60 gr
  • zout
  • 2 plakken Parmaham
  • 4 verse salieblaadjes iets dikker gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 borrelglaasje droge witte wijn
  • 2 eetlepels peterselie geknipte
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Maak het vlees tussen plasticfolie met een deegroller wat platter.
  • Wrijf het vlees aan één kant met weinig zout, maar royaal met peper in.
  • Halveer de ham overdwars.
  • Leg op elk lapje vlees een halve plak ham en een salieblaadje, rol ze op met de hamkant naar binnen en zet ze met een cocktailprikker vast.
  • Verhit de boter en braad het vlees hierin rondom in ± 5 minuten aan.
  • Schenk de wijn in de pan (niet op het vlees) roer de en aanbaksels van de panbodem los.
  • Laat op hoog vuur tot een dunne saus inkoken.
  • Leg het vlees op de borden en lepel er wat saus over.
  • Strooi er eventueel geknipte peterselie over.
  • Lekker met roergebakken peultjes, broccoli en (verse) eiertagliatelle.
  • Variatie: U hoeft de saltimbocca niet per se op te rollen. Prik de ham en het salieblaadje op het midden van het vlees vast en bak het zo.

Bloemkool Bagel
Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkool Bagel

Recept categorieën: Hartige taart
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 680 gram bloemkool
  • 110 gram geraspte cheddarkaas
  • 1 ei
  • 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
  • Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
  • Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
  • Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
  • Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
  • Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
  • Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
  • Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.

Ansjovismousse met ei
Recept afdrukken
No ratings yet

Ansjovismousse met ei

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g makreelfilet
  • 16 Ansjovis filets in zout
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel(s) crème fraîche
  • 0,5 bos(jes) bieslook fijngeknipt
  • zout
  • versgemalen peper
  • 50 g zwarte olijven
  • 1 gekonfijte rode paprika
  • 4 eieren
  • 16 Ansjovis filets in kruidenolie

Instructies

  • Pureer de makreelfilet met de zoute ansjovisfilets in de keukenmachine tot een gladde massa, voeg de boter, de crème fraîche en het bieslook toe en pureer de massa glad.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een aantal vellen plasticfolie op elkaar op het werkvlak.
  • Schep de ansjovis-mousse op het midden en vorm hiervan met behulp van de folie een lange rol.
  • Laat hem minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Snijd de olijven en de paprika in fijne brunoise.
  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Pel de eieren en snijd ze overlangs in vieren.
  • Snijd van de gekoelde mousse gelijkmatige plakjes, leg er steeds een kwart ei op, schik er kruiselings twee ansjovisfilets op en garneer met de olijven- en paprika brunoise.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Avocado Yoghurtdip

Wachten5 uur 45 minuten
Recept categorieën: Saus
Porties: 25 Stuks
calorieën: 130kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  • Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
  • Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Open Appel-Aalbessen Taart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 100 g boter in kleine blokjes
  • 1 vanillestokje
  • 250 g aalbessen bakje à 150 g
  • 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels griesmeel
  • 1 ei gesplitst

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
  • Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
  • Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
  • Rits de aalbessen van de takjes.
  • Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
  • Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
  • Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
  • Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
  • Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
  • Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.

Notities

De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.