Oliebollen van Astrid Veltman
Porties: 20 stuks
Equipment
Ingrediënten
- 200 gram rozijnen
- ½ liter melk
- 500 gram bloem
- 1 theelepel kaneel
- 15 gram gist gedroogde
- zout
- 1 ei
- 120 gram sukade
- frituurolie
- poedersuiker uit een strooibus
Instructies
- Wel de rozijnen in een kom met ruim heet water ± 10 minuten.
- Laat ze in een zeef uitlekken en dip ze met keukenpapier droog.
- Verwarm in een pan de melk tot lauwwarm.
- Roer in een kom de bloem, het kaneelpoeder, de gist en 1 theelepel zout door elkaar.
- Breek het ei erboven en voeg al roerend de melk toe, blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.
- Roer de rozijnen en de sukade erdoor.
- Dek de kom met plasticfolie af en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats in ± 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Roer niet meer!
- Bekleed een vergiet met keukenpapier.
- Verhit de olie in een frituurpan tot 175°.
- Doop de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) in de hete olie.
- Schep met de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) een bergje beslag uit de kom en laat het in de hete olie glijden.
- Bak de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar; keer ze halverwege met een vork.
- Laat de oliebollen in een vergiet uitlekken, leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.