Abrikozen met munt, kaneel en sinaasappel
Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Abrikozen met Munt, Kaneel en Sinaasappel

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 190kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 500 g abrikozen gehalveerd
  • 1 takje munt
  • 1 kaneelstokje in stukken
  • 250 g suiker

Instructies

  • Was de pot grondig in heet sodawater, spoel af met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek drogen.
  • Boen de sinaasappel schoon, snijd dunne schillen van de sinaasappel en snijd deze in stukken (de rest van de sinaasappel wordt niet gebruikt).
  • Leg de gehalveerde abrikozen samen met het takje munt, de stukken kaneelstokje en sinaasappelschil in de pot.
  • Breng in een pan ½ liter water aan de kook en los de suiker erin op, waardoor je een suikerstroop krijgt.
  • Giet de suikerstroop over de abrikozen in de pot, laat ongeveer 2 cm ruimte over tot aan de rand.
  • Sluit de pot goed af.
  • Zet de pot in een pan en vul de pan met water tot halverwege de pot.
  • Breng het water aan de kook en laat het geheel 20 minuten koken.
  • Haal de pot uit de pan, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plaats.
  • De abrikozen kunnen maximaal 6 maanden bewaard worden.
  • Na opening zijn de abrikozen nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Notities

Wijnadvies:

Deze gemarineerde abrikozen zijn heerlijk in combinatie met zachte geitenkaas of gegrild lamsvlees. Voor een wijnadvies kun je kiezen voor een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling. De zoetheid van de wijn zal de fruitige smaken van de abrikozen versterken en een mooie balans creëren met de kruidige tonen van munt en kaneel.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 1g | Sugar: 47g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballetjes in Tomatensaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 2 personen
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram gehakt
  • 30 gram boter
  • ½ blokje bouillon
  • 2 deciliter water
  • 2 eieren
  • 20 gram bloem
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 kruidnagel
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren gedurende 10 minuten in een pan tot ze hardgekookt zijn.
  • Pel de eieren en omhul ze daarna met het gehakt.
  • Bak de gehaktballetjes in een pan met boter op matig vuur gedurende 20 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Stoof de ui in een pot met wat boter.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer deze door met een spatel.
  • Los het bouillonblokje op in het water en voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel terwijl je blijft roeren.
  • Laat het geheel even doorkoken en roer af en toe goed door.
  • Voeg de tomatenpuree, tijm, laurier en kruidnagel toe aan de saus.
  • Laat de saus 15 minuten pruttelen en breng op smaak met peper en zout.
  • Zeef de saus om eventuele klontjes te verwijderen.
  • Snijd de gehaktballetjes doormidden en schenk de tomatensaus eromheen.
  • Serveer de gehaktballetjes met tomatensaus warm.

Notities

Leg de hardgekookte eieren even in koud water voordat je ze pelt. De schaal komt dan gemakkelijker los.

Wijnadvies:

Deze gehaktballetjes in tomatensaus passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen en zachte tannines van de wijn complementeren de hartige smaak van de saus en het gehakt.