Appel-Amandeldessert met Knapperig Bladerdeeg

Appel-Amandeldessert met Knapperig Bladerdeeg

Een heerlijk warm appel-amandeldessert met rozijnen, kaneel en knapperig bladerdeeg – perfect geserveerd met een bolletje ijs.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl Amaretto di Saronno of amandelextract voor een alcoholvrije versie
  • 100 g rozijnen
  • 4 goudrenetten of andere stevige, zoetzure appels
  • 50 g gehakte amandelen
  • 2 el suiker
  • Snufje kaneel
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 plakjes diepvries bladerdeeg
  • IJs naar keuze voor serveren

Instructies

Voorbereiding van de vulling:

  • Verwarm de Amaretto di Saronno (of amandelextract) en week de rozijnen erin.
  • Schil de appels, snijd ze in blokjes en meng ze met de gewelde rozijnen, gehakte amandelen, suiker, kaneel en citroensap.
  • Doe het appelmengsel in een beboterde ovenschaal.

Bladerdeeg aanbrengen:

  • Rol de bladerdeegplakjes uit tot een grote lap.
  • Bedek het appelmengsel volledig met het bladerdeeg en stop de randen goed in.
  • Gebruik eventueel restjes bladerdeeg om decoraties uit te snijden en leg deze bovenop.
  • Zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast om te rusten.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei.
  • Bak het dessert gedurende 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.

Afkoelen en serveren:

  • Laat het dessert enkele minuten afkoelen na het bakken.
  • Serveer met bolletjes ijs naar keuze.

Notities

Serveer het dessert warm, direct uit de oven, met een bolletje vanille- of kaneelijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 35g