Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien-amandeltaart met Verse Munt

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
rusttijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 10
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 500 g aardbeien
  • 1 zakje verse munt 15 g
  • 6 eetlepels poedersuiker
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 300 g amandelspijs
  • 3 eieren
  • 2 bekers crème fraîche à 200 ml
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • 2 eetlepels bloem om te bestuiven

Instructies

Voorbereiden:

  • Boen de sinaasappels goed schoon onder koud stromend water.
  • Rasp de schil eraf en pers de sinaasappels uit.
  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Halveer grote exemplaren.
  • Houd enkele muntblaadjes apart voor garnering en snijd de rest fijn.
  • Meng de aardbeien in een kom met het sinaasappelsap, 1 eetlepel poedersuiker, fijngeknipte munt en de helft van de sinaasappelrasp.
  • Laat dit afgedekt ca.
  • 1 uur staan, af en toe omscheppen.

Bereiden:

  • Laat het bladerdeeg in ca.
  • 5 minuten ontdooien.
  • Vet een springvorm in en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestuif het aanrecht met bloem.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap die ca.
  • 3 cm groter is dan de vorm.
  • Bekleed de vorm hiermee en vorm een opstaande rand.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bestrooi de bodem met paneermeel.
  • Verkruimel de amandelspijs over de deegbodem en verdeel de rest van de sinaasappelrasp erover.
  • Splits de eieren boven twee kommen.
  • Klop in een kom de eidooiers los met 3 eetlepels poedersuiker en de crème fraîche.
  • Giet dit mengsel in de deegbodem.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ca.
  • 30 minuten goudbruin.
  • Klop vlak voor het einde van de baktijd de eiwitten met de rest van de poedersuiker stijf.
  • Laat de aardbeien uitlekken in een zeef en verdeel ze over de bovenkant van de taart.
  • Schep het eiwitschuim in pieken over de aardbeien.
  • Bak de taart nog ca.
  • 5 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant lichtbruin kleurt.
  • Garneer met de achtergehouden muntblaadjes.
  • Serveer warm of koud.

Notities

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 7g | Vet: 22g | Zout: 0.4mg | Sugar: 26g

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien-Kiwitaart

Bereidingstijd45 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
calorieën: 424kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g tarwebiscuits
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 g bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 g aardbeien
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron.
  • Maal de tarwebiscuits fijn in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter en aardbeienjam door de gemalen biscuits.
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de bodem en de wanden van een taartvorm en druk het stevig aan.
  • Mix in een kom de eierdooiers, suiker en vanillesuiker met een handmixer gedurende ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en romig is.
  • Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Breng in een pan de melk en slagroom aan de kook.
  • Klop deze langzaam in kleine scheutjes door het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur al roerend indikken tot een dikke vla.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat de vanilleroom afkoelen terwijl je regelmatig roert.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de afgekoelde vanilleroom over de taartbodem.
  • Leg de aardbeienhelften op één helft van de taart en de plakjes kiwi op de andere helft.
  • Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 6g | Vet: 20g | Sugar: 33g