Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Londense Erwtensoep met Gerookte Ham

Bereidingstijd4 uur
voor weken van erwten en ham10 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Engeland
Porties: 6
calorieën: 400kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 grote ui gehalveerd
  • 1 theelepel witte peperkorrels
  • 1 grote wortel geschild en in drieën gesneden
  • 300 gram gedroogde groene spliterwten een nacht geweekt
  • 1 stengel bleekselderij boven- en onderkant verwijderd, in drieën gesneden
  • 1 gerookte hamschijf ongeveer 1 kilogram, een nacht geweekt in ruim koud water
  • 1 bouquet garni 1 laurierblaadje en enkele takjes tijm of peterselie
  • 1 stokbrood van een dag oud
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 30 gram boter
  • Blaadjes bladpeterselie voor garnering

Instructies

  • Giet het water van de geweekte ham af, spoel het af onder koud water en leg het in een grote pan.
  • Voeg de ui, wortel, bleekselderij, peperkorrels en het bouquet garni toe.
  • Voeg water toe tot het vlees onderstaat (ongeveer 1½ tot 2 liter) en breng aan de kook.
  • Schuim indien nodig af.
  • Laat het geheel 2½ tot 3 uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is en gemakkelijk van het bot loskomt.
  • Voeg indien nodig kokend water toe om het vlees te bedekken.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het iets afkoelen.
  • Zeef het kookvocht en giet het terug in de pan.
  • Voeg de geweekte spliterwten toe en laat 1½ tot 2 uur sudderen, tot ze zacht zijn.
  • Verdeel ondertussen het vlees in stukjes en verwijder het bot.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.
  • Warm de soep door in de pan.
  • Voeg wat kokend water toe als de soep te dik is of kook hem in als hij te dun is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg vlak voor het serveren de stukjes vlees toe en warm ze door.
  • Maak ondertussen de croutons: Snijd het stokbrood in kleine stukjes.
  • Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan.
  • Voeg de stukjes brood toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Schep de soep in kommen en garneer met croutons en blaadjes bladpeterselie.
  • Serveer de rest van de croutons in een schaaltje.

Notities

Serveer met een frisse salade en warme broodjes voor een volledige maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de erwtensoep en de gerookte ham.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Waterkerssoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
koelen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 8 lente-uitjes in ringen gesneden
  • 250 gr waterkers grof gehakt
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 5 takjes dragon
  • 2 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en bak 3/4 van de lente-ui gedurende 5 minuten zacht.
  • Voeg de grof gehakte waterkers toe en bak nog eens 5 minuten mee.
  • Voeg de kippenbouillontabletten, 3 takjes dragon en 1 liter water toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  • Verwijder de dragon en pureer de soep met een staafmixer of blender.
  • Laat de soep 1 1/2 uur afkoelen in de koelkast.
  • Voeg voor het serveren de room toe en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Hak de overgebleven dragon fijn en garneer de soep met dragon en lente-ui.

Notities

 
Voor een andere smaakvariatie kun je de waterkers vervangen door spinazie.
Serveer deze verfrissende waterkerssoep als voorgerecht voor een smaakvolle start van de maaltijd.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.