Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilets ca. 300 g
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 3 takjes tijm in stukjes
  • 1 fles olijfolie 500 ml
  • 4 trostomaten ontveld en zonder zaadjes
  • 1 zakje waterkers biologisch
  • 2 eetlepel(s) basilicum verse fijngesneden
  • 2 eetlepel(s) koriander verse fijngesneden
  • 1-2 eetlepel(s) witte balsamicoazijn
  • 150 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 pak lasagnevellen verse
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 zakje little gem sla, 2 stuks
  • 1-½ eetlepel(s) gembersiroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 75 °C.
  • Bestrooi de kipfilets royaal met zout.
  • Leg ze met de teentjes knoflook en de tijm in een pan.
  • Schenk olijfolie op de kip zodat deze net onderstaat.
  • Steek de thermometer in het dikke deel van het vlees.
  • Laat de kip op een niet al te hoog vuur zo gaar worden dat de kerntemperatuur 60 °C is.
  • Zet de pan in de oven.
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een zeef.
  • Vul de holletjes van een eierdoos met rookmot.
  • Steek dit aan en zet dit in een vrij diepe pan.
  • Wacht tot de rookmot smeult.
  • Hang de zeef met tomaat in de pan en leg het deksel erop.
  • Rook de tomaat 3 minuten.
  • Neem de zeef uit de pan en doof de rookmot met water.
  • Meng voor de antiboise de tomaat met het basilicum, de koriander en naar smaak azijn, 50 ml kippenbouillon, peper, zout en olie waarin de kip is gegaard.
  • Steek rondjes uit de lasagnevellen en kook ze volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Verwarm de kokosmelk met 100 ml bouillon.
  • Laat het beslist niet koken!
  • Bak de kipfilets in een scheutje olie bruin en bestrooi ze met grove zwarte peper en zout.
  • Halveer de little gems en bak ze heel even in een beetje olie.
  • Schenk de gembersiroop erover en laat dit even karameliseren.
  • Breng op smaak met balsamicoazijn en zout.
  • Schep een mooi randje van de antiboise op het bord.
  • Snijd de kipfilets in plakken en leg in het midden.
  • Leg een halve little gem op het bord.
  • Garneer met waterkers.
  • Schep de rest van de waterkers door de rest van de antiboise en verdeel ze met de lasagne over vier schaaltjes.
  • Klop de kokosmelk met de staafmixer schuimig en schep dit over de borden en schaaltjes.

Hip chips met een dip van frambozencheesecake van ’t Zusje

Hip chips met een dip van frambozencheesecake van 't Zusje

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Tapas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of diepe koekenpan
  • mes
  • keukenpapier
  • Klopper of elektrische mixer
  • Kleine steelpan
  • vier schaaltjes

Ingrediënten

Voor de chips:

  • 1 grote aardappel
  • 1 eetlepel fijne suiker

Voor de frambozencheesecake dip:

  • 100 gram Monchou roomkaas
  • 120 ml slagroom met suiker
  • 30 gram chocolade
  • 50 gram diepvries frambozen
  • 30 gram suiker

Instructies

Voorbereiding van de chips:

  • Snijd de aardappel in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op keukenpapier.
  • Dep de aardappelplakken helemaal droog.
  • Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 165 graden Celsius en frituur de aardappelplakken tot ze krokant zijn en niet meer bruisen.
  • Laat de chips uitlekken op keukenpapier en meng ze vervolgens met de fijne suiker.
  • Bewaar de chips op een droge plek.

Bereiding van de frambozencheesecake dip:

  • Smelt de chocolade in een klein beetje opgewarmde slagroom.
  • Klop de Monchou los en klop de rest van de slagroom luchtig.
  • Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en Monchou door telkens een klein beetje Monchou door de slagroom te spatelen.
  • Herhaal dit proces met de chocolade.
  • Verdeel de cheesecake dip over vier schaaltjes en bewaar deze in de koelkast.

Bereiding van de frambozenjam:

  • Kook de frambozen samen met de suiker in een kleine steelpan tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Laat dit afkoelen.
  • Schep een lepel frambozenjam op elk schaaltje cheesecake dip.

Serveren:

  • Leg de chips op een bordje naast de schaaltjes met frambozencheesecake dip.
  • Dip de chips in de frambozencheesecake voor een unieke en heerlijke smaakervaring.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g