Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappelgratin en Truffel-gevulde Runderrollade

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Porties: 6
calorieën: 680kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Aardappelgratin in Tulband:

  • 250 milliliter slagroom
  • 150 gram geraspte Gruyère kaas
  • 150 gram vegetarische spekjes
  • 10 gram tijm
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • Peper
  • Roomboter
  • Zout

Truffelrollade:

  • 150 milliliter slagroom
  • 100 milliliter runderbouillon
  • 2 theelepels truffeltapenade
  • 1 runderrollade
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • Bakboter

Instructies

  • Laat de runderrollade op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet de tulbandvorm in met roomboter om ervoor te zorgen dat de gratin gemakkelijk uit de vorm komt.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes (bij voorkeur met een mandoline).
  • Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan en voeg ze toe aan de aardappelschijfjes.
  • Meng in een kom slagroom met geraspte Gruyère kaas, eieren, geperste knoflook, zout en peper.
  • Giet dit mengsel over de aardappelschijfjes en spatel alles goed door elkaar met een siliconen spatel.
  • Zorg ervoor dat het mengsel gelijkmatig verdeeld is.
  • Vul de ingevette tulbandvorm met het aardappelmengsel en giet eventueel achtergebleven mengsel over de schijfjes.
  • Bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bak de runderrollade rondom bruin in een koekenpan met bakboter.
  • Plaats de rollade samen met de jus en 2 takjes tijm in een ovenschaal.
  • Steek een vleesthermometer in het midden van de rollade en plaats het naast de aardappelgratin in de oven.
  • Bak de rollade tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius voor medium gaarheid, dit duurt ongeveer 45 minuten.
  • Breng de runderbouillon aan de kook en meng deze met slagroom, mosterd, truffeltapenade en Worcestershiresaus.
  • Laat het geheel inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Laat de aardappelgratin 5 minuten afkoelen voordat je de vorm omkeert.
  • Garneer met tijm.
  • Verwijder het touw van de rollade, snijd het in dunne plakken en serveer met de zelfgemaakte truffelsaus.

Notities

Serveer met haricots verts of andere groenten naar keuze.
Geniet van deze heerlijke Aardappelgratin met Truffelrollade als een hartverwarmende maaltijd voor het hele gezin!

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 34g | Vet: 43g | Zout: 2.5mg | Sugar: 3g

Heksenhoedjes voor Halloween
Recept afdrukken
No ratings yet

Heksenhoedjes voor Halloween

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Halloween, Herst
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cupcakes:

  • 150 gram boter
  • 150 gram Suiker
  • 1 Mespuntje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
  • 190 gram Bloem
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • Eventueel wat melk op kamertemperatuur

Ingrediënten voor de topping:

  • 50 gram water
  • 120 gram suiker
  • 50 gram eiwit
  • 180 gram boter op kamertemperatuur
  • Vanille extract of beter nog de zaadjes van een vanille stokje
  • Oranje kleurstof liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
  • 12 ijshoorntjes
  • 200 gram pure of melkchocolade
  • 12 oranje Smarties

Instructies

Werkwijze cupcakes:

  • Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
  • Klop verder.
  • Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
  • LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
  • Bakken op 175°C ca 20 minuutjes.
  • Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.

Werkwijze topping:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen.
  • Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt.
  • Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe.
  • Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien.
  • Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe.
  • Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème.
  • Leg hem even aan de kant.
  • Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.

Werkwijze hoedjes:

  • Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes.
  • Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte.
  • Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C.
  • Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade.
  • Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter.
  • Strijk dit uit met een paletmes.
  • Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade.
  • Laat deze nu volledig uitharden.
  • Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje.
  • Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken.
  • Laat de hoedjes uitharden.

Opbouwen:

  • Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop.
  • Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème.
  • Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt.
  • Deze mag niet heet zijn !
  • Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten.
  • Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade.
  • Zet hem op het randje van de hoed vast.
  • Laat de chocolade goed uitharden.
  • Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling.
  • Dan zijn ze het lekkerste.