Sint-Jakobsschelpen met Prei en Venkel in Bladerdeeg

Sint-Jakobsschelpen met Prei en Venkel in Bladerdeeg

Porties: 6
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 Sint-Jakobsschelpen diepvries
  • 40 gram boter in kleine blokjes
  • 100 gram prei in dunne schijfjes
  • 50 gram venkelknol in dunne reepjes
  • Kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 3 eetlepels Noilly Prat droge witte vermouth
  • 6 plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 kg grof zeezout voor presentatie

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwijder het harde parelmoergedeelte van de Sint-Jakobsschelpen.
  • Halveer het witte deel van de schelpen.
  • Bak in 10 gram boter de prei en venkel gedurende ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Schep in elke schelp een bedje van het prei-venkelmengsel en leg hierop de gehalveerde Sint-Jakobsschelpen met het oranje deel (kuit).
  • Bestrooi met zout, peper en een vleugje kerriepoeder.
  • Verdeel de Noilly Prat en de rest van de boter over de schelpen.
  • Rol de ontdooide bladerdeegplakjes dun uit en vouw ze over de gevulde schelpen (plak vast met eidooier).
  • Snijd uit het overgebleven deeg 6 schelpvormpjes en plak ze met water op de schelpen.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak de schelpen ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Strooi een bedje van grof zeezout op elk bord.
  • Plaats de hete Sint-Jakobsschelpen op het zeezoutbed.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Varieer de vulling door de schelpen met reepjes andere vis of garnalen te vullen.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Vis / Voorgerechten / Zeevruchten