Hartige aardappel-olijven muffins, goudbruin gebakken met stukjes knapperig spek, groene olijven en tijm, gepresenteerd in een muffinbakplaat in een feestelijke keuken met kerstdecoratie en natuurlijk licht.

Aardappel-Olijven Muffins

Deze hartige aardappel-olijven muffins zijn perfect voor een kerstborrel of als bijgerecht bij je feestmaaltijd.
Porties: 6
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Muffinbakplaat (ingevet)

Ingrediënten

  • 100 g ontbijtspek gesnipperd
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eieren gesplitst
  • 200 g rauwe aardappels geraspt
  • 100 g bloem gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 25 g gesmolten boter
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 12 groene olijven in plakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan tot het knapperig is.
  • Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak nog 5 minuten.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Meng in een kom de eidooiers, geraspte aardappel, gezeefde bloem, bakpoeder, gesmolten boter, tijm, olijven, zout, peper, spek en sjalot.
  • Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het aardappelmengsel.
  • Vul de holletjes van de muffinbakplaat tot 2/3 met het mengsel.
  • Bak de muffins in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze gaar zijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Ideetje:

Vervang de tijm en olijven door 1 theelepel mosterdpoeder en 1 theelepel rozemarijn.

Wijnadvies:

Een koele, kruidige rosé past goed bij de aardappel-olijven muffins. Probeer bijvoorbeeld de Regaleali Rosato uit Sicilië.

Voedingswaarden

Calories: 240 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 7 g | Vet: 15 g | Zout: 380 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst