Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
Artisjokken in Vinaigrette-Receptenplein.nl

Artisjokken in Vinaigrette

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 verse artisjokken
  • ½ citroen
  • 3-4 eetlepels witte-wijnazijn
  • ½ eetlepel scherpe mosterd bijv. Dijon mosterd
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 1 sjalot zeer fijngesnipperd
  • 2 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden bijv. peterselie, bieslook en basilicum
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de steel van de artisjokken af en wrijf het snijvlak in met de halve citroen.
  • Knip de puntjes van de blaadjes af.
  • Leg de 4 artisjokken naast elkaar in een ruime pan.
  • Giet ruim kokend water over de artisjokken en voeg wat zout toe.
  • Knijp de halve citroen uit boven het water en breng het water opnieuw aan de kook.
  • Leg een hittebestendig bord op de artisjokken zodat ze onder water blijven.
  • Kook de artisjokken in 40-45 minuten gaar en laat ze daarna ondersteboven uitlekken in een vergiet.
  • Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Los een mespunt zout op in de witte-wijnazijn in een kom en maal er peper boven.
  • Voeg de mosterd en olijfolie toe en klop met een garde tot een lichtgebonden vinaigrette ontstaat.
  • Meng de fijngesnipperde sjalot en gehakte kruiden erdoor, en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
  • Verdeel de vinaigrette over vier schaaltjes.
  • Zet de artisjokken met een schaaltje vinaigrette op borden.
  • Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de vinaigrette en schraap het zachte deel met de tanden eraf.
  • Snijd de overgebleven kleine blaadjes en het hooiachtige binnenste weg.
  • Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop ze in de vinaigrette voor het eten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 322 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 2 g | Vet: 31 g | Zout: 0.7 mg | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk
Geschikt voor Dieët: Veganistisch / Vegetarisch