Artisjokken in Vinaigrette
Ingrediënten
- 4 verse artisjokken
- ½ citroen
- 3-4 eetlepels witte-wijnazijn
- ½ eetlepel scherpe mosterd bijv. Dijon mosterd
- 200 ml olijfolie extra vierge
- 1 sjalot zeer fijngesnipperd
- 2 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden bijv. peterselie, bieslook en basilicum
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Snijd de steel van de artisjokken af en wrijf het snijvlak in met de halve citroen.
- Knip de puntjes van de blaadjes af.
- Leg de 4 artisjokken naast elkaar in een ruime pan.
- Giet ruim kokend water over de artisjokken en voeg wat zout toe.
- Knijp de halve citroen uit boven het water en breng het water opnieuw aan de kook.
- Leg een hittebestendig bord op de artisjokken zodat ze onder water blijven.
- Kook de artisjokken in 40-45 minuten gaar en laat ze daarna ondersteboven uitlekken in een vergiet.
- Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.
- Los een mespunt zout op in de witte-wijnazijn in een kom en maal er peper boven.
- Voeg de mosterd en olijfolie toe en klop met een garde tot een lichtgebonden vinaigrette ontstaat.
- Meng de fijngesnipperde sjalot en gehakte kruiden erdoor, en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
- Verdeel de vinaigrette over vier schaaltjes.
- Zet de artisjokken met een schaaltje vinaigrette op borden.
- Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de vinaigrette en schraap het zachte deel met de tanden eraf.
- Snijd de overgebleven kleine blaadjes en het hooiachtige binnenste weg.
- Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop ze in de vinaigrette voor het eten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.Voedingswaarden
Calories: 322 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 2 g | Vet: 31 g | Zout: 0.7 mg | Sugar: 1 g