Atjar Bawang Timor - Zure Uitjes met Kruiden

Atjar Bawang Timor - Zure Uitjes met Kruiden

Deze pittige en frisse atjar bawang Timor, gemaakt van sjalotjes en een heerlijke kruidenazijn, is perfect als bijgerecht bij Indonesische maaltijden. Een smaakvolle aanvulling met een zure twist.
Porties: 4
(inclusief rusttijd voor de uitjes) 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • magnetron
  • glazen litermaat
  • afsluitbare pot

Ingrediënten

  • Schil de sjalotjes en bestrooi ze met zout. Laat ze enkele uren uitlekken.
  • Wrijf de gesnipperde uien knoflook, kemiries, koenjit en djahé tot een brij.
  • Fruit dit mengsel in de olie totdat de uien lichtgeel zijn.
  • Voeg de azijn toe en laat dit kort meekoken. Laat het mengsel daarna afkoelen.
  • Wrijf de sjalotten droog in een doek en schik ze in een afsluitbare pot. Giet de afgekoelde kruidenazijn over de sjalotten.
  • Magnetronmethode: Verwarm de olie in een glazen litermaat onafgedekt 1 minuut op 100% in de magnetron. Roer de fijngewreven kruiden erdoor en verwarm nog 2 à 3 minuten op 100%. Voeg de azijn toe en breng alles 6 à 7 minuten op 100% aan de kook. Volg daarna de rest van de instructies.
  • Sluit de pot af en laat de atjar minstens een dag staan om de smaken goed in te laten trekken.

Instructies

  • Schil de uitjes, bestrooi ze met zout en laat ze enkele uren uitlekken.
  • Wrijf de gesnipperde uien met knoflook, kemiries, koenjit en djahé tot een brij en fruit dit in olie tot de uien lichtgeel zijn.
  • Voeg de azijn toe en kook die even mee.
  • Laat de massa afkoelen.
  • Wrijf de sjalotten droog in een doek, schik ze in een afsluitbare pot en giet de kruidenazijn er overheen.

Magnetron:

  • Voorbereiden zoals aangegeven.
  • Doe de olie in een glazen litermaat en verwarm deze onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Roer de fijngewreven kruiden erdoor en verwarm alles onafgedekt 2 à 3 min. op 100%.
  • Voeg de azijn toe en breng alles in 6 à 7 min. op 100% aan de kook.
  • Verder afmaken zoals hierboven aangegeven.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer deze atjar met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De zurige tonen van de wijn vullen de frisse smaak van de atjar goed aan.

Voedingswaarden

Calories: 150 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 2 g | Vet: 5 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Magnetron koken
Land van herkomst Indonesië
Extra aanwijzing Herfst / Lente / Winter / Zomer
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch