Authentieke Grootmoeders Appeltaart

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 175 g koude boter in blokjes
  • 2 eierdooiers losgeklopt
  • 6 appels van 2-3 verschillende rassen
  • 3 eetlepels griesmeel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 100 g rozijnen
  • 2 sneetjes wit-casinobrood ontkors

Instructies

  • Meng in een keukenmachine de bloem, 150 g basterdsuiker, boter, 1 eierdooier en een mespunt zout met 1 eetlepel koud water tot een stevig deeg.
  • Vorm het deeg tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de kwarten vervolgens in plakjes.
  • Meng in een schaal de appelplakjes met 2 eetlepels griesmeel, koek- en speculaaskruiden, rozijnen en de rest van de basterdsuiker.
  • Rol tweederde van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca.
  • 26 cm doorsnede.
  • Bekleed een ingevette springvorm met het deeg.
  • Snijd het brood in blokjes en strooi met de rest van het griesmeel over de bodem.
  • Doe het appelmengsel in de springvorm.
  • Rol het resterende deeg uit en snijd in repen.
  • Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling.
  • Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de overgebleven eierdooier.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ca.
  • 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de appeltaart warm of koud, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een heerlijke traktatie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert / Fruit / Taart
Land van herkomst Nederland