Authentieke Grootmoeders Appeltaart
Equipment
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 200 g witte basterdsuiker
- 175 g koude boter in blokjes
- 2 eierdooiers losgeklopt
- 6 appels van 2-3 verschillende rassen
- 3 eetlepels griesmeel
- 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
- 100 g rozijnen
- 2 sneetjes wit-casinobrood ontkors
Instructies
- Meng in een keukenmachine de bloem, 150 g basterdsuiker, boter, 1 eierdooier en een mespunt zout met 1 eetlepel koud water tot een stevig deeg.
- Vorm het deeg tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
- Snijd de kwarten vervolgens in plakjes.
- Meng in een schaal de appelplakjes met 2 eetlepels griesmeel, koek- en speculaaskruiden, rozijnen en de rest van de basterdsuiker.
- Rol tweederde van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca.
- 26 cm doorsnede.
- Bekleed een ingevette springvorm met het deeg.
- Snijd het brood in blokjes en strooi met de rest van het griesmeel over de bodem.
- Doe het appelmengsel in de springvorm.
- Rol het resterende deeg uit en snijd in repen.
- Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling.
- Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de overgebleven eierdooier.
- Bak de taart in het midden van de oven in ca.
- 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de appeltaart warm of koud, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een heerlijke traktatie.