Baskische schapenkaascrème in glazen geserveerd, gegarneerd met reepjes Bayonne-ham, een laagje paprikasaus, paprikapoeder en olijfolie, gepresenteerd in een rustieke keuken met houten aanrecht en verse ingrediënten op de achtergrond.

Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus

Een elegante Baskische schapenkaascrème met een romige paprikasaus.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g Baskische schapenkaas Osseau-Iraty, geraspt
  • 100 g vloeibare room
  • 2 dl vloeibare room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 plakken Bayonne ham
  • Peper uit de molen
  • Zout

Instructies

  • Verwarm 100 g vloeibare room in een pan en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg een beetje zout en peper toe en roer goed.
  • Voeg de geraspte schapenkaas toe en laat langzaam smelten terwijl je blijft roeren.
  • Verdeel de kaascrème over vier cocktailglazen.
  • Laat de glazen afkoelen en zet ze daarna afgedekt met folie 1 uur in de koelkast.
  • Maak de rode paprika schoon en snijd in stukken.
  • Schil de ui en snijd fijn.
  • Maak het teentje knoflook schoon en pers uit.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te laten kleuren.
  • Voeg een snufje zout toe en roer met een houten spatel.
  • Voeg de paprika, kippenbouillon en 2 dl vloeibare room toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer tot een gladde saus met een keukenmixer.
  • Breng de paprikasaus op smaak met zout en peper.
  • Dek de saus af met folie en zet deze 1 uur in de koelkast.
  • Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lengte.
  • Verdeel de ham over de kaascrème in de glazen.
  • Giet de afgekoelde paprikasaus over de ham in de glazen.
  • Bestrooi met een beetje pikante paprikapoeder en voeg enkele druppels olijfolie toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Muscadet past perfect bij dit gerecht dankzij zijn lichte, frisse karakter.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 12 g | Vet: 28 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Kaas / Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter