Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus
Een elegante Baskische schapenkaascrème met een romige paprikasaus.
Equipment
- houten spatel
Ingrediënten
- 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
- 1 dl kippenbouillon
- 1 grote rode paprika
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 100 g Baskische schapenkaas Osseau-Iraty, geraspt
- 100 g vloeibare room
- 2 dl vloeibare room
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 plakken Bayonne ham
- Peper uit de molen
- Zout
Instructies
- Verwarm 100 g vloeibare room in een pan en breng langzaam aan de kook.
- Voeg een beetje zout en peper toe en roer goed.
- Voeg de geraspte schapenkaas toe en laat langzaam smelten terwijl je blijft roeren.
- Verdeel de kaascrème over vier cocktailglazen.
- Laat de glazen afkoelen en zet ze daarna afgedekt met folie 1 uur in de koelkast.
- Maak de rode paprika schoon en snijd in stukken.
- Schil de ui en snijd fijn.
- Maak het teentje knoflook schoon en pers uit.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te laten kleuren.
- Voeg een snufje zout toe en roer met een houten spatel.
- Voeg de paprika, kippenbouillon en 2 dl vloeibare room toe.
- Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Laat het mengsel afkoelen en pureer tot een gladde saus met een keukenmixer.
- Breng de paprikasaus op smaak met zout en peper.
- Dek de saus af met folie en zet deze 1 uur in de koelkast.
- Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lengte.
- Verdeel de ham over de kaascrème in de glazen.
- Giet de afgekoelde paprikasaus over de ham in de glazen.
- Bestrooi met een beetje pikante paprikapoeder en voeg enkele druppels olijfolie toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Muscadet past perfect bij dit gerecht dankzij zijn lichte, frisse karakter.
Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 12 g | Vet: 28 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 3 g