Berlijnse Aardappelsalade met Spek en Peterselie
Een klassieke Berlijnse aardappelsalade met spek en peterselie, heerlijk bij gegrilde gerechten of als smakelijk bijgerecht.
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen Bintjes
- 1 gesnipperde ui
- 1½ theelepel zout
- ½ theelepel witte peper
- 1 theelepel suiker
- 3 eetlepels azijn
- ¼ liter vleesbouillon
- 1 eetlepel boter
- 50 gr gerookte spekblokjes
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Instructies
- Kook de aardappelen in de schil tot ze gaar zijn.
- Giet de aardappelen af, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
- Snijd de ui fijn en doe deze samen met zout, peper, suiker en azijn in een saladeschaal.
- Giet de warme bouillon over het ui-mengsel.
- Snijd de warme aardappelen in plakjes en voeg deze toe aan de schaal.
- Schep de salade voorzichtig om om de aardappelen intact te houden.
- Smelt de boter in een pan en bak hierin de spekblokjes.
- Schenk het boter-spek mengsel over de salade en schep opnieuw om.
- Laat de salade even intrekken en bestrooi vlak voor het serveren met gehakte peterselie.
- Serveer lauwwarm of koud als bijgerecht bij gegrilde gerechten of barbecue.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Silvaner of Weissburgunder past perfect bij deze Berlijnse aardappelsalade.
Voedingswaarden
Calories: 310 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 6 g | Vet: 11 g | Zout: 2 g | Sugar: 4 g