Chocolade kastanjetaart

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g pure chocolade
  • 4 eieren
  • 125 g suiker
  • 200 g kastanjepuree blik a 440 g
  • 2 eierdooiers
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel cognac of vieux
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Pan met flinke bodem water aan de kook brengen.
  • 100 G chocolade boven vuurvaste kom in stukjes breken.
  • Kom op pan heet water zetten en chocolade al roerend laten smelten (= au bain marie).
  • Chocolade iets laten afkoelen.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Bodem van springvorm bekleden met bakpapier.
  • Wanden invetten met boter.
  • Boven twee kommen eieren splitsen.
  • Met mixer eierdooiers, 50 g suiker en kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel kloppen.
  • Eiwitten stijfkloppen.
  • 60 G suiker toevoegen en nog 1 minuut doorkloppen.
  • Gesmolten chocolade door eierdooiermengsel roeren.
  • Eiwitschuim in gedeelten erdoor spatelen, goed mengen.
  • Chocoladeschuim in springvorm scheppen en taart in 30 à 35 minuten gaar bakken. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen. )
  • Taart uit oven op rooster laten afkoelen.
  • Rest van chocolade in kom au bain marie smelten.
  • Chocolade gladroeren.
  • Van vuur af andere 2 eierdooiers er één voor één doorroeren.
  • Kom terugzetten op pan en chocoladesaus al kloppend verwarmen tot saus dikker wordt.
  • Saus laten afkoelen.

Bereiden:

  • Slagroom met rest van suiker stijf kloppen.
  • Slagroom en cognac door afgekoelde chocoladesaus scheppen.
  • Taart uit vorm nemen en op schaal leggen.
  • Boven- en zijkanten dik bestrijken met helft van chocoladeroom.
  • Taart en rest van room 5 minuten in koelkast zetten.
  • Opnieuw bestrijken met chocoladeroom.
  • Naar keuze garneren met dunne chocolaadjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze taart kan ook als gebak worden geserveerd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Chocolade / Dessert / Nagerecht / Taart
Land van herkomst Frankrijk