Citroen-Frambozenrol met Granita van Mousserende Wijn
Een verrukkelijk en verfrissend dessert van luchtige meringue met citroenroom, frambozen en een zelfgemaakte mousserende granita.
Ingrediënten
Voor de granita:
- 100 g suiker
- 500 ml mousserende witte wijn bijv. Fontanafredda Moscato d'Asti
- 250 ml water
- 300 ml vers citroensap ca. 6 citroenen
Voor de meringue:
- 6 eiwitten
- 200 g suiker
- 1 theelepel maïzena
- 1 theelepel witte wijnazijn
- Enkele druppels vanillearoma
Voor de vulling:
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1-2 eetlepels citroensap
- ½ pot lemon curd ca. 170 g
- 300 g verse frambozen
Voor de garnering:
- Poedersuiker
- Overgebleven frambozen
Instructies
Granita:
- Breng in een steelpan de suiker, mousserende wijn en water aan de kook.
- Roer tot de suiker volledig is opgelost.
- Laat het mengsel afkoelen en meng met het citroensap.
- Giet het mengsel in een diepvriesdoos en zet in de vriezer.
- Haal de doos na 30 minuten uit de vriezer en roer met een vork de ijskristallen los.
- Herhaal dit proces minstens vijf keer totdat grove ijskristallen ontstaan.
Meringue:
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Maak alle keukengerei vetvrij met een halve citroen.
- Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe, tot het mengsel dik en glanzend is.
- Zeef de maïzena boven het eiwit en voeg de azijn en vanillearoma toe.
- Spatel voorzichtig door het eiwitmengsel.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken een rechthoek van 22x33 cm.
- Strijk het eiwitmengsel gelijkmatig uit over het bakpapier.
- Bak de meringue 20 minuten in de oven, tot deze droog is.
Vulling:
- Klop de slagroom met poedersuiker lobbig.
- Meng met citroensap naar smaak.
- Bestrooi een groot vel bakpapier met poedersuiker en leg de meringue erop.
- Strijk de lemon curd over de meringue en verdeel de citroenroom gelijkmatig.
- Leg de helft van de frambozen op de room en rol de meringue voorzichtig op met behulp van het bakpapier.
- Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Serveren:
- Snijd de meringuerol in plakken en leg ze op dessertborden.
- Garneer met de overgebleven frambozen en strooi poedersuiker erover.
- Schep de granita in champagneglazen en serveer naast de meringuerol.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Vervang de zelfgemaakte granita door kant-en-klare citroensorbetijs als je tijd wilt besparen. Wijnadvies:
Een glas mousserende wijn zoals Fontanafredda Moscato d'Asti past perfect bij dit dessert, met zijn frisse en lichtzoete smaak.
Vervang de zelfgemaakte granita door kant-en-klare citroensorbetijs als je tijd wilt besparen. Wijnadvies:
Een glas mousserende wijn zoals Fontanafredda Moscato d'Asti past perfect bij dit dessert, met zijn frisse en lichtzoete smaak.
Voedingswaarden
Calories: 340 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 6 g | Vet: 15 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 36 g