Daging Smoor Djawa: Javaanse Rundvlees Stoofpot

Een rustieke foodfoto van Daging Smoor Djawa, een Javaanse rundvleesstoofpot geserveerd in een bruine kom op een houten tafel, omringd door specerijen zoals kaneel, knoflook en steranijs.

Daging Smoor Djawa: Javaanse Rundvlees Stoofpot

Daging Smoor Djawa is een klassiek Indonesisch stoofgerecht van mals rundvlees in een rijke, kruidige en zoete saus. Dit rundvlees stoofpot is een smaakvol Indonesisch gerecht dat perfect is voor koude dagen.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
kostprijs per persoon € 7,50 (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g runderlappen in grote dobbelstenen gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 eetlepels olie of margarine
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel djahépoeder gemberpoeder
  • 1 theelepel goela djawa palmsuiker of bruine suiker
  • ½ theelepel laospoeder galangapoeder
  • ½ theelepel trassi gefermenteerde garnalenpasta, verkruimeld
  • zout

Instructies

  • Verhit de olie in een pan en bak de runderlappen aan alle kanten bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Maak in de tussentijd een kruidenpasta door de uien, knoflook, trassi, goela djawa, djahépoeder en laospoeder fijn te wrijven in een vijzel of mixer.
  • Fruit de kruidenpasta in dezelfde pan tot de uien zacht en goudbruin zijn.
  • Voeg het vlees weer toe aan de pan, samen met de ketjap manis en zout.
  • Voeg eventueel water toe totdat het vlees volledig ondergedompeld is.
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat het vlees zachtjes sudderen tot het botermals is.
  • Dit duurt ongeveer 2 uur.
  • Serveer direct of de volgende dag; de smaken worden dan nog intenser.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip

 
Serveer dit heerlijke rundvlees in ketjap gerecht met gestoomde witte rijst, gefrituurde uitjes en een frisse komkommersalade om het gerecht in balans te brengen. Een schijfje limoen past er ook goed bij.
 

Wijnadvies

 
Bij dit rijke en kruidige stoofgerecht past een robuuste rode wijn zoals een Shiraz, Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 40 g | Vet: 35 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Rundvlees / Saus / Stoofpot
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Herfst / Winter