Daging Tomat: Moedersprut uit Huize Poll

Een rustieke foodfoto van een Indonesische rundvleesstoofpot in tomatensaus, geserveerd in een bruine kom op een houten tafel, omringd door tomaten, knoflook en specerijen in warme huiselijke sfeer.

Daging Tomat: Moedersprut uit Huize Poll

Ook wel 'moedersprut' genoemd, is dit Indonesisch stoofgerecht van rundvlees met tomaat al jaren een favoriet. Een smaakvolle variatie op hachee, perfect voor de liefhebber van een gerecht met sambal.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
kostprijs per persoon € 6,50 (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g rundvlees in grote stukken gesneden
  • 2 grote uien grof gehakt
  • 4 tomaten ontveld en in stukken gesneden
  • 1 klein teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel goela djawa of bruine suiker
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 flinke scheut ketjap manis naar smaak
  • boter om te bakken
  • peper
  • zout

Instructies

  • Laat de boter in een pan bruin worden en braad het rundvlees rondom bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Fruit in dezelfde pan de uien aan.
  • Voeg dan de knoflook, zout, peper, suiker, sambal en de gesneden tomaten toe.
  • Doe het aangebraden vlees terug in de pan.
  • Laat alles op laag vuur zachtjes sudderen.
  • Voeg af en toe de ketjap toe, naar smaak.
  • Zorg dat het vlees onder het vocht blijft staan door eventueel wat heet water toe te voegen.
  • Laat het Daging tomat gerecht minstens 3 uur stoven, totdat het vlees botermals is.
  • Af en toe omscheppen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip

Dit rundvlees stoofpot gerecht is heerlijk met rijst of aardappelen. Een bijgerecht van gestoomde groenten, zoals bloemkool, is een goede toevoeging.
 

Wijnadvies

Bij dit rijke en smaakvolle gerecht past een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Rundvlees / Saus / Stoofpot
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Herfst / Winter