IJstulband, een luxe ijstaart met stukjes abrikoos, dadels, amaretti-koekjes en geconfijte sinaasappelschil, gegarneerd met chocoladesaus en sinaasappelrasp. Gepresenteerd in een kleurrijke Mexicaanse setting met een feestelijke uitstraling.

Feestelijke IJstulband met Rum, Gedroogd Fruit en Chocoladesaus

Een elegante ijstulband met gedroogd fruit, amaretti en een rijke chocoladesaus, perfect voor feestelijke diners.
Porties: 10
+ minimaal 1 nacht in de vriezer 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl rum
  • 100 g gedroogde abrikozen in stukjes
  • 100 g dadels ontpit, in stukjes
  • 200 g amaretti of bitterkoekjes
  • 2 eetlepels boter
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • ¾ liter slagroom
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 50 g geconfijte sinaasappelschilletjes

Voor de chocoladesaus:

  • 100 g cacao
  • 50 g suiker
  • ¼ liter water
  • liter slagroom

Instructies

Voor de ijstulband:

  • Verwarm de rum in een steelpan.
  • Laat de abrikozen en dadels 30 minuten in de warme rum weken.
  • Breek de helft van de koekjes grof en bak deze 5 minuten zachtjes in boter.
  • Laat afkoelen.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik, luchtig mengsel.
  • Los de uitgeknepen gelatine al roerende op in het warme dooiermengsel.
  • Laat dit mengsel afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze door het afgekoelde dooiermengsel.
  • Meng de abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en geconfijte sinaasappelschilletjes door het slagroommengsel.
  • Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, laat de folie 15 cm over de rand hangen.
  • Schep het mengsel in delen in de vorm, druk het telkens goed aan en strijk de bovenkant glad.
  • Druk de resterende koekjes bovenop het mengsel en vouw de folie eroverheen.
  • Zet de vorm minstens 1 nacht in de vriezer.

Voor de chocoladesaus:

  • Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verwarm nog kort door, zonder te koken.

Serveren:

  • Keer de ijstulband op een grote schaal en verwijder de plasticfolie.
  • Serveer met warme chocoladesaus en geniet!

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry past perfect bij de rijke smaken van dit dessert.

Voedingswaarden

Calories: 310 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 19 g | Vet: 25 g | Zout: 0.3 mg | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën IJs / Nagerecht - Dessert
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Winter / Zomer
Geschikt voor Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc Kerst