Feestelijke Kalkoen met Paddenstoelenvulling

Feestelijke Kalkoen met Paddenstoelenvulling

Een klassiek kalkoengerecht met een vulling van paddenstoelen en spek, ideaal voor een feestelijke maaltijd.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 3 uur 44 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 3 kg
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 gr boter
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 wortel in kleine blokjes gesneden
  • 125 gr gerookt spek niet al te dun gesneden
  • 1 liter kippenbouillon
  • liter droge witte wijn
  • 1 tl maïzena
  • Verse kruiden zoals tijm en peterselie

Voor de vulling:

  • 375 gr gemengde paddenstoelen shiitake, oesterzwammen, fijngehakt
  • 50 gr gerookt spek in blokjes
  • 2 uien fijngehakt
  • Verse peterselie fijngehakt
  • 250 gr varkensgehakt
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Dep de kalkoen droog met keukenpapier en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Bak het gerookte spek in een pan tot het knapperig is.
  • Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Meng in een kom de afgekoelde paddenstoelenmix, gerookt spek, fijngehakte uien, peterselie, varkensgehakt, zout en peper.
  • Vul de kalkoen met het paddenstoelenmengsel en bind de openingen dicht met keukentouw.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter in een braadslede en leg de kalkoen erin.
  • Leg plakjes gerookt spek op de borst voor extra smaak.
  • Verdeel de wortelblokjes en ui rond de kalkoen en voeg verse kruiden toe, zoals tijm en peterselie.
  • Dek de braadslede af met aluminiumfolie en bak gedurende ongeveer 2,5 tot 3 uur.
  • Bedruip de kalkoen af en toe met het braadvocht.
  • Verwijder het folie 30 minuten voor het einde van de braadtijd om de kalkoen mooi te laten bruinen.
  • Haal de kalkoen uit de oven en laat deze rusten voordat je hem snijdt.

Voor de saus:

  • Giet het braadvocht in een pan, voeg witte wijn toe en laat sudderen.
  • Bind de saus met maïzena en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de plakjes kalkoen met de heerlijke saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een volle witte wijn zoals Chardonnay.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 50 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst