Filodeegpakketjes met Gamba-Tonijnvulling
Equipment
- keukenpapier
- pan met dikke bodem
- scherp mes
- Braadpan of diepe koekenpan
- vochtige theedoek
Ingrediënten
- 1 pak filobladerdeeg diepvries
- 1 grote aardappel
- 200 g gamba's
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 30 g verse peterselie
- 2 eetlepels kappertjes
- ½ theelepel koenjit gemalen kurkuma
- 1 blikje tonijn op olijfolie 185 g
- Zout en peper naar smaak
- Harissa of 1 fijngesneden rode peper
- 6 dl arachideolie
- 1 eiwit
- 4 kleine eieren
- 1 citroen
Instructies
- Laat de plakjes filodeeg ongeveer 2 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
- Kook de aardappel ongeschild in een bodempje water in ongeveer 20 minuten gaar en laat deze afkoelen.
- Pel de aardappel en snijd deze in fijne stukjes.
- Pel de gamba's en snijd ze in stukjes.
- Pel de ui en knoflook en snipper ze fijn.
- Knip de peterselie fijn en hak de kappertjes.
- Verhit 1 dl olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de gamba's, aardappel, peterselie, kappertjes en koenjit toe en bak dit geheel nog ongeveer 2 minuten zachtjes.
- Neem de pan van het vuur.
- Giet de tonijn af en schep deze door het gambamengsel.
- Breng de vulling op smaak met zout, peper en harissa.
- Vouw het deeg uit.
- Snijd met een scherp mes 4 cm van de lange kant van het filodeeg af, zodat vierkante vellen van ongeveer 23 x 23 cm ontstaan.
- Bestrijk 1 vel filodeeg met eiwit en leg een tweede vel erop.
- Bestrijk de randen met eiwit.
- Schep een kwart van de vulling in een hoek van het filodeeg en vorm met je vingers een halve maan van de vulling.
- Breek telkens 1 eitje in de holte van de maanvorm, of splits het ei en leg de dooier op het filodeeg.
- Vouw het filodeeg diagonaal over de vulling en druk de randen goed dicht.
- Dek de pakketjes af met een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.
- Maak op dezelfde manier nog 3 pakketjes.
- Verhit een flinke laag olie in een braadpan of diepe koekenpan.
- Laat de pakketjes een voor een voorzichtig in de hete olie glijden en bak ze aan beide zijden goudbruin.
- Keer ze voorzichtig om.
- Laat de pakketjes uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.
- Snijd 'sokkeltjes' van de citroenen door de onderkant eraf te snijden en maak diepe inkepingen in de lengte.
- Zet de citroenen op vier borden en plaats de warme pakketjes in de inkepingen.
- Besprenkel de pakketjes naar wens met citroensap aan tafel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. Deze wijnen hebben voldoende frisheid en citrusachtige tonen die goed samengaan met de smaken van de gamba's en tonijn.Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 1 g