Frisse Indonesische fruitsalade met sambal
Deze pittige Indonesische fruitsalade combineert sappig fruit met een hartige saus van sambal, ketjap en citrus. Verfrissend én verrassend pittig!
Ingrediënten
- 1 appel Granny Smith
- 1 blikje ananasstukjes
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 hand sinaasappel
- 1½ theelepel sambal oelek
- ½ komkommer
- ½ theelepel donkerbruine basterdsuiker
- 1 rode grapefruit
- Zout
Instructies
- Schil de grapefruit en sinaasappel dik met een scherp mes.
- Snij het vruchtvlees tussen de vliezen uit en vang het sap op.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne plakjes.
- Was de komkommer, halveer hem in de lengte en verwijder het zaad.
- Snij de komkommer in schuine plakjes.
- Laat de ananas uitlekken.
- Meng in een grote kom de sambal, basterdsuiker, ketjap, citroensap en het vruchtensap.
- Breng op smaak met zout.
- Roer totdat de basterdsuiker is opgelost.
- Schep de vruchten erdoor.
- Laat de rujak afgedekt in de koelkast ca.
- 1 uur rusten.
- Schep het af en toe om.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze rujak als frisse tegenhanger bij een pittig rijstgerecht. Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete Riesling of een fruitige rosé voor een mooi smaakcontrast.
Serveer deze rujak als frisse tegenhanger bij een pittig rijstgerecht. Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete Riesling of een fruitige rosé voor een mooi smaakcontrast.
Voedingswaarden
Calories: 95 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 1 g | Vet: 0.5 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 15 g