Frisse Indonesische fruitsalade met sambal

Frisse Indonesische fruitsalade met sambal

Deze pittige Indonesische fruitsalade combineert sappig fruit met een hartige saus van sambal, ketjap en citrus. Verfrissend én verrassend pittig!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel Granny Smith
  • 1 blikje ananasstukjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 hand sinaasappel
  • theelepel sambal oelek
  • ½ komkommer
  • ½ theelepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 rode grapefruit
  • Zout

Instructies

  • Schil de grapefruit en sinaasappel dik met een scherp mes.
  • Snij het vruchtvlees tussen de vliezen uit en vang het sap op.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne plakjes.
  • Was de komkommer, halveer hem in de lengte en verwijder het zaad.
  • Snij de komkommer in schuine plakjes.
  • Laat de ananas uitlekken.
  • Meng in een grote kom de sambal, basterdsuiker, ketjap, citroensap en het vruchtensap.
  • Breng op smaak met zout.
  • Roer totdat de basterdsuiker is opgelost.
  • Schep de vruchten erdoor.
  • Laat de rujak afgedekt in de koelkast ca.
  • 1 uur rusten.
  • Schep het af en toe om.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer deze rujak als frisse tegenhanger bij een pittig rijstgerecht.
Wijnadvies:

Combineer met een lichtzoete Riesling of een fruitige rosé voor een mooi smaakcontrast.

Voedingswaarden

Calories: 95 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 1 g | Vet: 0.5 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Fruit / Groenten / Salade
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Zomer
Geschikt voor Dieët: Veganistisch / Vegetarisch