Gekonfijte zuurkool met makreelfilet en gebakken bospaddenstoelen

Gebakken Makreelfilet met Gekonfijte Zuurkool en Bospaddenstoelen

Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de makreel:

Voor de gekonfijte zuurkool:

  • 300 gram uitgelekte zuurkool
  • 75 gram eendenvet of roomboter
  • 5 gekneusde jeneverbessen
  • 75 gram pastinaak
  • 7 gram zoete aardpeer Topinamboer
  • 2 takjes kervel
  • Peper & zout

Voor het garnituur:

  • 150 gram schone bospaddenstoelen niet te fijngesneden
  • 1 gesnipperde sjalot
  • ½ teentje knoflook fijngehakt
  • 100 ml kalfsbouillon
  • Bindmiddel bijvoorbeeld arrowroot of aardappelzetmeel
  • 5 stengels bieslook fijngesneden
  • Peper & zout
  • Olijfolie extra vierge

Instructies

  • Verwijder de graten uit de makreelfilet en snijd de filets eventueel in vier gelijke porties.
  • De vis wordt vlak voor het serveren gebakken.
  • Voor de gekonfijte zuurkool:
  • Schil de pastinaak en de aardpeer en snijd ze in blokjes van ½ cm.
  • Hak de kervelblaadjes zeer fijn.
  • Verhit het vet of de boter met de jeneverbessen in een pan met dikke bodem en meng de zuurkool erdoor.
  • Voeg de groenteblokjes toe en laat op zacht vuur ca.25 minuten garen.
  • Roer af en toe door.
  • Laat de zuurkool afkoelen en zeef het overtollig vet eruit.
  • Verwijder de jeneverbessen en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de kervel erdoor.

Voor het garnituur:

  • Doe de bouillon met sjalot, knoflook en paddenstoelen in een dichte stoomovenpan en stoom op 90 °C gedurende 15 minuten.
  • Doe het garnituur in een steelpan en bind het met bindmiddel tot het zo dik is als een lichtgebonden bouillon.
  • Voeg de bieslook toe en breng op smaak met peper, zout en een scheut olijfolie.

Serveren:

  • Verwarm wat roomboter in een koekenpan op de kookplaat en bak de makreel aan op de huidzijde.
  • Zodra de huidzijde bruin en krokant is, omdraaien en op zacht vuur laten garen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg een smalle rechthoek van zuurkoolsalade op het bord.
  • Leg de makreel er dwars op en garneer met het bospaddenstoelengarnituur.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de makreel, zuurkool en bospaddenstoelen.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Europa
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij