Gebakken Pieterman met Zandwortel-Nage en Romige Botersaus
Heerlijk gebakken pietermanfilets, geserveerd met een verfijnde zandwortel-nage en romige botersaus. Dit smaakvolle visgerecht met een vleugje bier brengt de Belgische keuken naar je tafel.
Ingrediënten
- 4 pietermanfilets
- 2 boterraapjes
- 2 zandwortelen
- 4 el verse witte bonen
- Takje tijm
- Laurierblaadje
- 1 wortel in stukken gesneden
- 1 stengel selderij fijngehakt
- 250 g boter
- 1 dl blond bier bijv. De Koninck
- 2 el kriekenbierazijn
- ½ dl room
- 2 el vers gehakt bonenkruid
- Peper en zout
Instructies
- Fileer de pietermanfilets en verwijder eventuele graatjes met een pincet.
- Breng de witte bonen met water, tijm, laurier en zout aan de kook.
- Voeg de versneden selderij en wortel toe en kook de bonen gaar.
- Gebruik de helft van het kookvocht om de boterraapjes en zandwortelen beetgaar te koken.
- Voeg de gekookte witte bonen toe aan de groenten en breng op smaak met peper en zout.
- Voor de botersaus, kook de room in met de helft van het bier en voeg een lepel azijn toe.
- Laat zachtjes pruttelen.
- Voeg geleidelijk de boter toe aan de saus terwijl je blijft roeren.
- Zeef de saus en koel af door de pan in een kom met ijswater te zetten.
- Blijf kloppen tot de saus de textuur van mayonaise heeft.
- Werk af met gehakt bonenkruid.
- Bak de pietermanfilets kort in boter tot ze goudbruin zijn.
- Schik de zandwortel-nage in diepe borden, leg de gebakken pietermanfilets erop, en serveer de botersaus apart aan tafel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer dit gerecht met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Dit gerecht vraagt om een witte wijn met voldoende body, zoals een Chardonnay uit Bourgogne, of probeer een Belgische Tripel bierstijl voor een lokale touch.Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 35 g | Vet: 35 g | Zout: 600 mg | Sugar: 5 g