Gebakken Pieterman met Zandwortel-Nage en Romige Botersaus

Gebakken Pieterman met Zandwortel-Nage en Romige Botersaus

Heerlijk gebakken pietermanfilets, geserveerd met een verfijnde zandwortel-nage en romige botersaus. Dit smaakvolle visgerecht met een vleugje bier brengt de Belgische keuken naar je tafel.
Porties: 4
Bereidingstijd: 7 uur 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 pietermanfilets
  • 2 boterraapjes
  • 2 zandwortelen
  • 4 el verse witte bonen
  • Takje tijm
  • Laurierblaadje
  • 1 wortel in stukken gesneden
  • 1 stengel selderij fijngehakt
  • 250 g boter
  • 1 dl blond bier bijv. De Koninck
  • 2 el kriekenbierazijn
  • ½ dl room
  • 2 el vers gehakt bonenkruid
  • Peper en zout

Instructies

  • Fileer de pietermanfilets en verwijder eventuele graatjes met een pincet.
  • Breng de witte bonen met water, tijm, laurier en zout aan de kook.
  • Voeg de versneden selderij en wortel toe en kook de bonen gaar.
  • Gebruik de helft van het kookvocht om de boterraapjes en zandwortelen beetgaar te koken.
  • Voeg de gekookte witte bonen toe aan de groenten en breng op smaak met peper en zout.
  • Voor de botersaus, kook de room in met de helft van het bier en voeg een lepel azijn toe.
  • Laat zachtjes pruttelen.
  • Voeg geleidelijk de boter toe aan de saus terwijl je blijft roeren.
  • Zeef de saus en koel af door de pan in een kom met ijswater te zetten.
  • Blijf kloppen tot de saus de textuur van mayonaise heeft.
  • Werk af met gehakt bonenkruid.
  • Bak de pietermanfilets kort in boter tot ze goudbruin zijn.
  • Schik de zandwortel-nage in diepe borden, leg de gebakken pietermanfilets erop, en serveer de botersaus apart aan tafel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer dit gerecht met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Dit gerecht vraagt om een witte wijn met voldoende body, zoals een Chardonnay uit Bourgogne, of probeer een Belgische Tripel bierstijl voor een lokale touch.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 35 g | Vet: 35 g | Zout: 600 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst België
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Pescatarian