Geflambeerde Clementines met Karamel en Vanille-ijs

Geflambeerde clementines in een rijke karamelsaus met een bolletje smeltend vanille-ijs, gegarneerd met een takje munt, geserveerd op een rustieke houten tafel.

Geflambeerde Clementines met Karamel en Vanille-ijs

Deze geflambeerde clementines met een vleugje karamel en mandarijnenlikeur, geserveerd met romig vanille-ijs, zijn een feestelijk dessert dat zowel eenvoudig als spectaculair is.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 8 clementines
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 4 takjes munt
  • 4 eetlepels mandarijnenlikeur
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 klontje boter

Instructies

  • Pers het sap uit 4 clementines en zet dit apart.
  • Pel de overige 4 clementines en verdeel ze in partjes.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de clementinepartjes ongeveer 2 minuten.
  • Bestrooi de partjes met suiker en laat ze karamelliseren.
  • Blus af met de mandarijnenlikeur en flambeer voorzichtig door de vlam in de pan te laten slaan.
  • Schud de pan zachtjes om de vlam te doven.
  • Voeg het clementinesap toe en laat het geheel kort inkoken tot een licht stroperige saus.
  • Serveer de warme clementines in een diep bord met een bolletje vanille-ijs erbovenop.
  • Garneer met een takje munt en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met knapperige amandelkoekjes of een scheutje extra mandarijnenlikeur over het ijs voor een intensere smaak.

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals Muscat of een lichte, sprankelende prosecco past perfect bij de frisse citrus en het romige ijs.

Voedingswaarden

Calories: 220 kcal | koolhydraten: 36 g | Protein: 2 g | Vet: 8 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Fruit / IJs
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Kerst / Oud & Nieuw