Gegratineerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs
Een feestelijk nagerecht van gegratineerde peren met een luchtige sabayon, geserveerd met huisgemaakt abrikozenijs. Een elegante en verfijnde afsluiting van een kerstdiner.
Equipment
- vuurvaste kom
- pan voor au bain-marie,
- Ijslaatje voor het ijs
- grill
Ingrediënten
- 500 g gedroogde abrikozen
- 1 fles zoete witte wijn
- 250 g suiker
- 2 grote mooie peren
- Sap van 1 citroen
- ½ vanillestokje
- 3 eidooiers
Instructies
Abrikozenijs:
- Week de abrikozen een nacht in 4 dl witte wijn.
- Laat de abrikozen uitlekken, pureer ze en meng met 75 g suiker.
- Schep het mengsel in een ijslaatje en vries het gedurende 6 uur in.
Peren:
- Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap om verkleuren te voorkomen.
- Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
- Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
- Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
- Laat ze uitlekken.
Sabayon:
- Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
- Plaats de kom in een pan met kokend water (au bain-marie) en klop de sabayon tot een dik vloeibaar mengsel.
Serveren:
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
- Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
- Leg de plakjes als een waaier op borden.
- Schenk de sabayon over de peren en zet de borden kort onder de grill.
- Laat de sabayon in ongeveer 30 seconden lichtbruin kleuren.
- Schep een bolletje abrikozenijs naast de gegratineerde peren en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat de Beaumes-de-Venise, die mooi aansluit bij de fruitige en romige elementen van het gerecht.Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 70 g | Protein: 4 g | Vet: 8 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 55 g