Gehaktballen van Riblappen met Kokos en Oosterse Jus
Zeg maar dag tegen de saaie gehaktbal, want deze ballen zijn gemaakt van malse riblappen en krijgen een exotische injectie van ketoembar en kokos! Dit is het bewijs dat een gehaktbal de hoofdrol kan spelen in een chique diner. De unieke draai van de verse, magere jus van ingekookte kalfsfond maakt het af. Wedden dat deze Oosterse smaakbom je vaste repertoire binnensluipt?
Equipment
- grote kom
Ingrediënten
Instructies
- Draai de riblappen door de gehaktmolen of vraag je slager om dit te doen.
- Doe het versgemalen vlees in een grote kom.
- Voeg de zemelen, ketoembar, gemalen kokos, zout en peper naar smaak toe.
- Kneed het geheel goed door elkaar, totdat de zemelen het vocht hebben opgenomen.
- Vorm van het gehakt 4 stevige ballen.
- Verhit de 50 gram boter in een braadpan en braad de ballen rondom bruin aan.
- Laat intussen de kalfsfond in een steelpan flink inkoken, zodat deze tot een derde van het oorspronkelijke volume wordt gereduceerd en de smaak intenser wordt.
- Neem de ballen uit de pan.
- Voeg de ingekookte kalfsfond toe aan het bakvet.
- Breng de jus aan de kook en roer een scheutje ketjap manis erdoor.
- Leg de ballen terug in de pan en laat ze op zacht vuur nog circa 30 minuten sudderen in de jus, of tot ze gaar zijn.
- Neem de ballen uit de pan, zeef de jus voor een zijdezacht resultaat en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveersuggestie
Serveer deze Oosterse gehaktballen met romige aardappelpuree om de rijke jus op te vangen. Een bijgerecht van sperziebonen of gestoofde paksoi past uitstekend bij de smaak van de kokos en ketoembar.
Wijnadvies
Deze gehaktballen met kokos van rundvlees zijn rijk, hartig en hebben een Oosters-zoete, gekruide ondertoon (ketjap, ketoembar). Dit vraagt om een fruit-gedreven rode wijn die de zoetere elementen aankan zonder te zwaar te zijn. Een robuuste, maar fruitige Zinfandel uit Californië is hier de perfecte match. Zijn kruidige tonen (peper, vanille) en rijke rode fruit passen prachtig bij het rundvlees en de hartige kruiden. Alternatief: een soepele Merlot met zachte tannines. Vergeet de tanninebommen, want die vloeken met de ketjap!
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 40 g | Vet: 35 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 3 g