Geroosterde Kabeljauwsteaks met Gember en Pruimensaus
Geniet van dit verfijnde gerecht met een unieke saus die de subtiele smaak van de kabeljauw prachtig aanvult!
Ingrediënten
- 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
- 1 eetlepel knoflookpuree
- ¼ theelepel kurkuma
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 2 dikke kabeljauwsteaks zonder vel ca. 200 g per stuk
- Zeezout en zwarte peper
- Takje verse dille voor het garneren
Voor de pruimensaus:
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 3 pruimen ontpit en grof gehakt
- 1 dl rode wijn
- ½ anijsster
- ½ kaneelstokje
- 2,8 dl runderbouillon glutenvrij indien nodig
- 2 eetlepels pruimenjam
Instructies
- Meng de gember, knoflookpuree, kurkuma, plantaardige olie en een beetje peper in een kom.
- Bedek de kabeljauwsteaks met deze marinade en laat afgedekt ten minste 30 minuten staan.
- Verhit voor de pruimensaus de olie in een pan op hoog vuur, voeg dan de pruimen toe en bak in 3-4 minuten bruin en zacht.
- Schenk de wijn erbij, voeg de anijsster en het kaneelstokje toe en kook met ongeveer een derde in.
- Voeg de bouillon en pruimenjam toe, roer goed en kook op laag vuur nog 10-15 minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat tot gebruik staan.
- Als de saus te dun is, kun je een papje maken van 1 theelepel maïzena en een scheutje koud water, en dit door de saus roeren om hem dikker te maken tijdens het koken.
- Leg de gemarineerde kabeljauw in het mandje van de airfryer en bestrooi met een beetje zout.
- Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 12 minuten.
- Verhoog na 12 minuten de temperatuur tot 200 °C en bak nog 5 minuten.
- Serveer de kabeljauwsteaks met de pruimensaus en garneer met een takje dille.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaak van de pruimensaus en de delicate kabeljauw.Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 35 g | Vet: 15 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 10 g