Geroosterde pastinaaksoep met knapperige groentechips
Een romige pastinaaksoep uit de oven met de rijke smaak van honing en kerrie, gegarneerd met krokante groentechips en een vleugje citroenroom.
Equipment
- Mixer of staafmixer
Ingrediënten
- 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
- 1,5 l bouillon
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook grof gesneden
- 250 ml room voor serveren
- 3 el honing
- 3 takjes verse tijm
- 450 ml room
- ½ meiknolletje geschild
- ½ pastinaak geschild
- ½ rode biet geschild
- ½ wortel geschild
- 1 ui grof gesneden
- 1-2 tl hete kerriepoeder
- Olie om te frituren
- Sap van ½ citroen
- Versgemalen peper
- Zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6).
- Doe alle ingrediënten voor de soep behalve de bouillon en room in een bakblik.
- Meng de groenten goed, bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
- Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Breng 1,25 liter bouillon aan de kook en voeg de 450 ml room toe.
- Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
- Giet de resterende 250 ml bouillon in het bakblik, roer aanbaksels los en voeg toe aan de soep.
- Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm olie in een frituurpan tot 190 °C.
- Snijd de groente met een dunschiller in lange repen.
- Frituur de groenten tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
- Klop de room tot zachte pieken en meng met het citroensap.
- Serveer de soep in kommen met een lepel citroenroom en wat groentechips bovenop.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle olijfolie voor een feestelijke presentatie. Wijnadvies:
Een volle, houtgerijpte Chardonnay past perfect bij de romigheid van deze soep.
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle olijfolie voor een feestelijke presentatie. Wijnadvies:
Een volle, houtgerijpte Chardonnay past perfect bij de romigheid van deze soep.
Voedingswaarden
Calories: 370 kcal | koolhydraten: 23 g | Protein: 4 g | Vet: 29 g | Zout: 1.6 g | Sugar: 10 g