Gevulde Artisjokken met Mediterrane Smaakexplosie
Ingrediënten
- 4 sneetjes oud witbrood
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 2 ansjovisfilets
- 1 takje basilicum
- 80 g gemalen Parmezaanse kaas
- 6 eetlepels olijfolie
- Zout
- Peper
- 4 artisjokken
- 1 ½ dl droge witte wijn
Instructies
- Verwijder de korsten van het brood en verkruimel het.
- Pel en snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
- Snijd de ansjovisfilets heel fijn.
- Snijd de basilicum in reepjes.
- Meng in een kom het brood, sjalotje, knoflook, ansjovis, basilicum, Parmezaanse kaas en 4 eetlepels olijfolie tot een stevig mengsel.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de stengel van de artisjokken af en verwijder de top van ongeveer 2 1/2 cm.
- Verwijder de buitenste harde bladeren en het hooi uit het midden.
- Vul de artisjokken met het broodmengsel.
- Schenk de resterende olijfolie in een braadpan en zet de artisjokken erin.
- Voeg de witte wijn toe.
- Breng de artisjokken afgedekt aan de kook en laat ze in 45 tot 60 minuten zachtjes gaar sudderen.
- (Optioneel: leg een schoteltje op de artisjokken om te voorkomen dat ze gaan drijven.
- De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loslaten.
- )
- Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken in een vergiet.
- Zet de artisjokken op vier bordjes en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse Vermentino of een droge Chardonnay past goed bij dit gerecht. De zuren van de wijn snijden mooi door het vettige en hartige van de artisjokken en de vulling.Voedingswaarden
Calories: 379 kcal | koolhydraten: 22 g | Protein: 9 g | Vet: 27 g | Zout: 1.4 mg | Sugar: 1 g