Gevulde Kalkoen met Rozijnen en Pruimen

Gevulde Kalkoen met Rozijnen en Pruimen

Deze heerlijke gevulde kalkoen, gevuld met rozijnen, pruimen en saucijzen, is het perfecte hoofdgerecht voor een feestelijke maaltijd. Sappig en vol van smaak, met een jus gemaakt van rode wijn en kippenbouillon, serveer dit gerecht voor een onvergetelijke feesttafel.
Porties: 4 personen
(plus tijd voor marineren en rusten) 3 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 50 g rozijnen
  • 1 ½ dl rode wijn
  • 8 gedroogde pruimen voorgeweekt of kant-en-klaar
  • 3 sjalotten
  • 250 g saucijzen of verse worst
  • 1 appel
  • Peper en zout naar smaak
  • 3 tl gedroogde rozemarijn
  • 150 g kippenlevers
  • 1 ei

Voor de kalkoen

  • 1 babykalkoen ca. 2 kg
  • 75 g plakjes vetspek
  • 50 g boter

Voor de jus

Instructies

Dag van tevoren

  • Was de rozijnen en verwarm de rode wijn.
  • Voeg de pruimen toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de rozijnen toe en laat afkoelen.

De ochtend

  • Verwijder eventuele zakjes uit de buikholte van de kalkoen en vraag de poelier het wensbeentje te verwijderen.
  • Spoel de kalkoen schoon, dep droog en bestrooi de binnen- en buitenkant met peper en zout.
  • Vul de buikholte via de halsopening met het gehaktmengsel en sluit de opening met cocktailprikkers of keukengaren.
  • Bedek de kalkoen met plakjes vetspek en zet afgedekt in de koelkast.

Bereiding (3,5 uur van tevoren)

  • Laat de kalkoen 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt de boter in een pan.
  • Plaats de kalkoen op zijn rug in een braadslee en schenk de gesmolten boter erover.
  • Braad de kalkoen 2-2,5 uur in de oven, bedruip regelmatig met braadboter en rode wijn.
  • Verlaag de temperatuur na 30 minuten naar 175°C.
  • De kalkoen is gaar als de poten gemakkelijk bewegen.
  • Verwijder het vetspek en zet de kalkoen nog 15 minuten terug in de oven om goudbruin te kleuren.
  • Haal de kalkoen uit de oven en laat minstens 15 minuten rusten in aluminiumfolie.

Maak de jus

  • Zeef de jus uit de braadslee, voeg de bouillon toe en breng op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Leg de kalkoen op een schaal, garneer met toefjes peterselie en serveer met de jus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais past perfect bij deze gevulde kalkoen met rozijnen en pruimen. De fruitige tonen van de wijn vullen de rijke smaken van de vulling en jus aan.

Voedingswaarden

Calories: 850 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 80 g | Vet: 45 g | Zout: 3 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst