Grietfilet uit de oven op witlof, gestoofd in kalfsbouillon met sinaasappel en dragon

Grietfilet met Witlof en Sinaasappel-Dragon Kalfsbouillon

Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de griet:

  • 300 gram grietfilet
  • De blaadjes van 2 takjes majoraan fijngehakt

Voor de witlof:

  • 2 stronkjes witlof
  • 1 paprika
  • ½ ui in ringen gesneden
  • ½ sinaasappel
  • 200 ml kalfsbouillon
  • De blaadjes van 2 takjes dragon gehakt
  • 8 dunne plakken pancetta
  • 30 gram pijnboompitten geroosterd
  • 25 gram roomboter
  • Peper & zout

Instructies

De griet:

  • Verdeel de griet in vier gelijke porties.
  • Leg de stukken vis op een bakmatje op de bakplaat.
  • Bestrijk de stukken licht met olie en strooi de majoraan erover.
  • De vis wordt vlak voor het serveren gegaard in de bakoven.

De witlof:

  • Verwarm de bouillon in een steelpan.
  • Snijd de paprika in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in zeer dunne reepjes.
  • Voeg paprika, ui en dragon toe aan de bouillon.
  • Schil de sinaasappel met een dunschiller.
  • Snijd een kwart van de schil in zeer fijne reepjes en spoel ze onder heet water.
  • Voeg het sap van een kwart sinaasappel, de reepjes schil en de roomboter toe aan de bouillon.
  • Halveer de witlofstronkjes en verwijder de bittere kern.
  • Leg de stronkjes in de bouillon en laat zachtjes garen.
  • Prik af en toe met een vork om de gaarheid te bepalen.
  • Bind de bouillon lichtjes met een bindmiddel tot een dunne saus.
  • Leg de plakken pancetta op de bakplaat en bak ze krokant in de oven op 170°C gedurende 20 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Schuif de bakplaat met de griet in de oven en bak gedurende ongeveer 8 minuten.

Serveren:

  • Verwarm de witlofstronkjes.
  • Leg ze in het midden van het bord en schik er voldoende garnituur bij.
  • Controleer of de vis goed gaar is en breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de vis schuin op het witlofstronkje.
  • Rangschik er de pancetta bij en strooi de pijnboompitten eroverheen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 25 g | Vet: 18 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Koolhydraat arm / Tarwevrij