Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de griet:
- 300 gram grietfilet
- De blaadjes van 2 takjes majoraan fijngehakt
Voor de witlof:
- 2 stronkjes witlof
- 1 paprika
- ½ ui in ringen gesneden
- ½ sinaasappel
- 200 ml kalfsbouillon
- De blaadjes van 2 takjes dragon gehakt
- 8 dunne plakken pancetta
- 30 gram pijnboompitten geroosterd
- 25 gram roomboter
- Peper & zout
Instructies
De griet:
- Verdeel de griet in vier gelijke porties.
- Leg de stukken vis op een bakmatje op de bakplaat.
- Bestrijk de stukken licht met olie en strooi de majoraan erover.
- De vis wordt vlak voor het serveren gegaard in de bakoven.
De witlof:
- Verwarm de bouillon in een steelpan.
- Snijd de paprika in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in zeer dunne reepjes.
- Voeg paprika, ui en dragon toe aan de bouillon.
- Schil de sinaasappel met een dunschiller.
- Snijd een kwart van de schil in zeer fijne reepjes en spoel ze onder heet water.
- Voeg het sap van een kwart sinaasappel, de reepjes schil en de roomboter toe aan de bouillon.
- Halveer de witlofstronkjes en verwijder de bittere kern.
- Leg de stronkjes in de bouillon en laat zachtjes garen.
- Prik af en toe met een vork om de gaarheid te bepalen.
- Bind de bouillon lichtjes met een bindmiddel tot een dunne saus.
- Leg de plakken pancetta op de bakplaat en bak ze krokant in de oven op 170°C gedurende 20 minuten.
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Schuif de bakplaat met de griet in de oven en bak gedurende ongeveer 8 minuten.
Serveren:
- Verwarm de witlofstronkjes.
- Leg ze in het midden van het bord en schik er voldoende garnituur bij.
- Controleer of de vis goed gaar is en breng op smaak met peper en zout.
- Leg de vis schuin op het witlofstronkje.
- Rangschik er de pancetta bij en strooi de pijnboompitten eroverheen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 25 g | Vet: 18 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 4 g