Groentelasagne met Tomatensaus en Mozzarella

Groentelasagne met Tomatensaus en Mozzarella

Groentelasagne met Tomatensaus en Mozzarella

Deze smaakvolle groentelasagne met tomatensaus, mozzarella en geroosterde groenten is het perfecte comfortfood voor een gezellige maaltijd.
Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Rechthoekige grote ovenschaal
  • pan met dikke bodem
  • plastic zak

Ingrediënten

Voor de tomatensaus:

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 ½ kg rijpe tomaten in blokjes, zaadjes en vocht verwijderd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 bosjes basilicum grof gesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Mespunt suiker

Voor de lasagne:

  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 2 rode paprika's
  • 500 g mozzarella
  • 250 g lasagnevellen zelfgemaakt of uit pak
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas

Instructies

Tomatensaus maken:

  • In een pan met dikke bodem 3 eetlepels olie verhitten.
  • Bak de sjalot en knoflook 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de tomaten, knoflook, oregano en 1 bosje basilicum toe en laat 30 minuten zachtjes stoven.
  • Zeef de saus en laat de puree inkoken tot ongeveer 5 dl dikke saus.
  • Breng op smaak met zout, peper en een mespunt suiker.
  • Laat afkoelen.

Groenten voorbereiden:

  • Aubergines schillen, in lengtes van 1/2 cm plakken snijden.
  • Bestrijk beide kanten met de rest van de olie en bestrooi met zout en peper.
  • Leg de plakken dakpansgewijs in een ovenschaal, voeg een scheutje water toe en dek af met aluminiumfolie.
  • Bak 30 minuten in de oven op 175°C.
  • Haal uit de oven en dep droog met keukenpapier.
  • Laat afkoelen.
  • Courgettes ongeschild in plakken van 3 mm dik snijden en op dezelfde manier als de aubergines in de oven 20 minuten gaar stoven.
  • Paprika’s roosteren onder de grill, in de hete oven of boven een gasvlam tot het vel zwartgeblakerd is.
  • Zet ze in een plastic zak om af te dampen, verwijder de schil en snijd de paprika’s in vieren.

Lasagne opbouwen:

  • Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Maak laagjes in de ovenschaal: begin met 1/4 van de tomatensaus, gevolgd door 1/3 van de lasagnevellen, een laag aubergine, basilicumblaadjes en 1/3 van de mozzarella.
  • Herhaal deze laagjes, maar gebruik de courgette in de eerste laag en de paprika in de tweede.
  • Eindig met de tomatensaus.

Bakken:

  • Strooi de Parmezaanse kaas over de lasagne en bak in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.

Serveren:

  • Serveer de lasagne in brede repen, eventueel met stokbrood en een groene salade.

Notities / Tips / Wijnadvies

Glutenvrij
mits je glutenvrije lasagnevellen gebruikt
Lactosevrij
mits je lactosevrije mozzarella gebruikt
Wijnadvies

Een Sangiovese of Chianti past uitstekend bij de groenten en tomatensaus in deze lasagne, met zijn lichte zuurgraad en fruitige aroma's.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 15 g | Vet: 20 g | Zout: 450 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel
Land van herkomst Italië
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij / Vegetarisch