Grootmoederstaart

AllerHande 1996
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 75 g pijnboompitten
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 pakje poeder voor gele banketbakkersroom 140 g, Baukje,
  • 250 g bloem
  • 100 g poedersuiker
  • zout
  • 125 g boter koude / of margarine
  • 4 eierdooiers
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten goudbruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Sinaasappel en citroen goed schoonboenen onder stromend water.
  • Boven kom schil van sinaasappel en schil van citroen dun afraspen.
  • Sinaasappel en halve citroen uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 3 dl en bij rasp schenken.
  • Met garde poeder voor banketbakkersroom erdoor kloppen.
  • Taartvorm invetten.
  • In kom bloem, poedersuiker en snufje zout mengen.
  • Boter toevoegen en met twee messen in kleine stukjes door bloem snijden.
  • Eierdooiers en 2 à 3 eetlepels koud water toevoegen.
  • Met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
  • Aanrecht bestuiven met bloem.
  • 2/3 Van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 25 cm doorsnede.
  • Vorm bekleden met deeg, aan rand goed aandrukken.
  • Helft van pijnboompitten over bodem verdelen.
  • Banketbakkersroom erover uitstrijken.
  • Bestrooien met rest van pijnboompitten.
  • Rest van deeg uitrollen tot dunne lap ter grootte van vorm.
  • Over vulling leggen.
  • Deeg van bodem en deksel tegen elkaar drukken, zodat 'schulprand' ontstaat.
  • In midden van oven taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken, laatste 10 minuten van baktijd taart bedekken met aluminiumfolie.
  • Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht / Taart