Een heldere kalfsbouillon met fijn gesneden groenten zoals bleekselderij, prei en wortel, geserveerd als warm voorgerecht en gegarneerd met fijngehakte kervel. Naast de soep ligt een vers broodje, in een gezellige eetomgeving met warm natuurlijk licht dat de rijke kleur en heldere textuur van de bouillon benadrukt.

Heldere Kalfsbouillon met Groenten en Kervel

Een rijke, heldere kalfsbouillon met verse groenten en kruidige kervel, ideaal voor koude dagen.
Porties: 10
Bereidingstijd: 6 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 kg kalfsbotten in stukken
  • 1 kg kalfsschenkel in schijven
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels boter
  • 200 g uien grof gesneden
  • 200 g worteltjes grof gesneden
  • 500 g bleekselderij grof gesneden (200 g + 300 g verdeeld)
  • 3 teentjes knoflook gehalveerd
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • takjes peterselie, optioneel
  • Zout
  • 5 peperkorrels geplet
  • 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
  • 200 g rundergehakt
  • 2 eiwitten
  • 200 g prei in dunne ringen
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Leg de kalfsbotten en kalfsschenkel in een braadslede en besprenkel met olie.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 20-30 minuten tot ze bruin zijn.
  • Doe de kalfsbotten en kalfsschenkel in een soeppan.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de braadslede en bak kort aan.
  • Roer aanbaksels los met water en voeg samen met 4 liter water toe aan de soeppan.
  • Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
  • Bak de ui, wortel en 200 g selderij in boter 5 minuten zachtjes aan.
  • Voeg deze samen met de knoflook, tijm, laurier, peterselie (optioneel), 1 theelepel zout en peperkorrels toe aan de soeppan.
  • Laat 4-6 uur zachtjes koken en schuim af en toe af.
  • Zeef de bouillon boven een andere pan door een vochtige doek om de vaste delen te verwijderen.
  • Klaren van de bouillon: Laat de bouillon afkoelen.
  • Voeg de soepgroenten, het gehakt en de eiwitten toe en roer door.
  • Breng de bouillon langzaam aan de kook, al roerende.
  • Zodra schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
  • Zeef opnieuw.
  • Laatste hand: Snijd de resterende selderij in dunne reepjes.
  • Voeg deze samen met de prei toe aan de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi royaal met fijngehakte kervel en serveer warm, eventueel met broodjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Schenk een lichte en soepele witte wijn zoals een Pinot Blanc, die de delicate smaken van de bouillon aanvult.

Voedingswaarden

Calories: 180 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 16 g | Vet: 10 g | Zout: 400 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bouillon / Kalfsvlees / Soep / Voorgerechten
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst