kalkoen à la Bourgeoise

Kalkoen à la Bourgeoise

Een traditionele Franse kalkoen à la Bourgeoise, gevuld met spek, groenten en geserveerd in een rijke bouillon. Een feestelijk gerecht met robuuste smaken.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 jonge kalkoen van 1 1/2 kg
  • Zout en versgemalen witte peper
  • 1 theelepel tijm
  • Boter om te braden
  • 175 gr doorregen spek
  • 1 plak vet spek van 10 x 10 cm 80 g
  • 500 gr kleine uitjes
  • 750 gr wortelen
  • 1 liter vleesbouillon
  • 750 gr aardappelen

Instructies

  • Kruid de kalkoen van binnen en van buiten met peper, zout en tijm.
  • Bind het lapje spek op de borst van de kalkoen.
  • Verhit de boter en braad de kalkoen aan de boutkant goudbruin.
  • Zet de kalkoen in een ovenvaste schaal en bak gedurende 60 minuten op de onderste richel van een voorverwarmde oven op 220 °C.
  • Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvet en keer af en toe om.
  • Snijd het doorregen spek in plakken van 1/2 cm dik.
  • Maak de uien, wortelen en aardappelen schoon.
  • Blancheer de uien door ze kort aan de kook te brengen in water.
  • Laat de aardappelen heel en snijd de wortelen in plakken van 1/2 cm dik.
  • Laat de uien uitlekken.
  • Voeg, na 60 minuten, de wortelen, spek en uien toe aan de kalkoen.
  • Strooi zout en peper over de groenten en giet de warme bouillon erbij.
  • Bak nog eens 30 minuten op 180 °C.
  • Serveer de kalkoen direct in de schaal, met de groenten en het braadvocht.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 720 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 48 g | Vet: 42 g | Zout: 2.3 mg | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst