Kalkoen à la Bourgeoise
Een traditionele Franse kalkoen à la Bourgeoise, gevuld met spek, groenten en geserveerd in een rijke bouillon. Een feestelijk gerecht met robuuste smaken.
Equipment
Ingrediënten
- 1 jonge kalkoen van 1 1/2 kg
- Zout en versgemalen witte peper
- 1 theelepel tijm
- Boter om te braden
- 175 gr doorregen spek
- 1 plak vet spek van 10 x 10 cm 80 g
- 500 gr kleine uitjes
- 750 gr wortelen
- 1 liter vleesbouillon
- 750 gr aardappelen
Instructies
- Kruid de kalkoen van binnen en van buiten met peper, zout en tijm.
- Bind het lapje spek op de borst van de kalkoen.
- Verhit de boter en braad de kalkoen aan de boutkant goudbruin.
- Zet de kalkoen in een ovenvaste schaal en bak gedurende 60 minuten op de onderste richel van een voorverwarmde oven op 220 °C.
- Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvet en keer af en toe om.
- Snijd het doorregen spek in plakken van 1/2 cm dik.
- Maak de uien, wortelen en aardappelen schoon.
- Blancheer de uien door ze kort aan de kook te brengen in water.
- Laat de aardappelen heel en snijd de wortelen in plakken van 1/2 cm dik.
- Laat de uien uitlekken.
- Voeg, na 60 minuten, de wortelen, spek en uien toe aan de kalkoen.
- Strooi zout en peper over de groenten en giet de warme bouillon erbij.
- Bak nog eens 30 minuten op 180 °C.
- Serveer de kalkoen direct in de schaal, met de groenten en het braadvocht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 720 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 48 g | Vet: 42 g | Zout: 2.3 mg | Sugar: 6 g