Kalkoen à la Langue-Docienne met Aubergine en Champignons

Kalkoen à la Langue-Docienne met Aubergine en Champignons

Een feestelijk gerecht met sappige kalkoen, tomaten, champignons en knoflookgebakken aubergines, perfect voor een luxe diner.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 panklare kalkoen 2.5 kg
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 80 g boter
  • 1 liter warme bouillon
  • 400 g tomaten
  • 500 g champignons
  • 2 aubergines
  • 16 eetlepels olie
  • Peterselie fijngehakt, als garnering
  • 3 teentjes knoflook geperst

Instructies

  • Bestrooi de kalkoen van binnen en buiten met peper en zout.
  • Verhit de boter in een braadslee en braad de kalkoen hierin 15 minuten aan.
  • Blus af met de helft van de bouillon.
  • Zet de kalkoen in een ovenschaal en plaats deze 2 uur in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Bedruip regelmatig met bouillon.
  • Was de tomaten, kruis ze aan de bovenkant in en voeg ze 10 minuten voor het einde van de braadtijd toe aan de kalkoen.
  • Snijd de aubergines in plakken van 1 cm, zout ze licht en leg ze 30 minuten in een beboterde ovenschaal.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een steelpan en bak de champignons 5-8 minuten.
  • Kruid met peper en zout.
  • Dep de aubergines droog, bestrooi met knoflook en peper, en bak ze in de resterende olie aan beide kanten 5 minuten.
  • Haal de kalkoen uit de oven, trancheer en leg de stukken op een warme schotel.
  • Serveer met de tomaten, champignons en aubergines.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Franse Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de volle smaken van de kalkoen en aubergine aanvullen.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 55 g | Zout: 45 mg | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst