Fruitig Gevulde Kalkoen met Kastanjes en Pruimen

Kalkoen met Fruitige Vulling

Deze kalkoen gevuld met kastanjes, pruimen en appels is een heerlijk feestgerecht met een fruitige twist, perfect voor een gezellige maaltijd!
Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Keukendraad of houten prikkers
  • braadslee
  • kwastje

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 3 kg panklaar
  • Zout en versgemalen peper naar smaak
  • 400 gr tamme kastanjes
  • 200 gr gedroogde pruimen enkele uren in water geweekt
  • 4 zure appels geschild en in parten gesneden
  • 200 gr boter
  • Sinaasappelsap
  • Maïzena
  • Cognac naar smaak

Instructies

  • Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met zout en peper.
  • Maak kruiselings insnijdingen in de kastanjes en kook ze 5 minuten in gezouten water.
  • Pel de bolsters en verwijder de bruine velletjes.
  • Ontpit de geweekte pruimen en vul de buikholte van de kalkoen met kastanjes, pruimen en appelparten.
  • Sluit de opening van de kalkoen met keukendraad of houten prikkers.
  • Smelt de boter in een pannetje en smeer de kalkoen rondom dik in met de gesmolten boter.
  • Leg de kalkoen met de borst naar boven op een rooster in de oven en plaats er een braadslee onder.
  • Braad de kalkoen in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 2 tot 2 1/2 uur.
  • Bedek de bovenkant van de kalkoen tijdens de eerste helft van de braadtijd met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
  • Besmeer de kalkoen regelmatig met het vocht uit de braadslee.
  • Snijd de gare kalkoen in stukken en leg deze op een voorverwarmde schaal, samen met de vulling.
  • Roer de aanbaksels in de braadslee los met sinaasappelsap, laat de jus kort doorkoken en bind met maïzena.
  • Breng op smaak met een scheutje cognac.

Notities / Tips / Wijnadvies

Breng de jus eventueel op smaak met een scheutje cognac.
Wijnadvies:
Serveer deze gevulde kalkoen met een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 510 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 45 g | Vet: 28 g | Zout: 2.2 mg | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kalkoen
Land van herkomst Frankrijk
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst