Kalkoen met Fruitige Vulling
Deze kalkoen gevuld met kastanjes, pruimen en appels is een heerlijk feestgerecht met een fruitige twist, perfect voor een gezellige maaltijd!
Equipment
- Keukendraad of houten prikkers
- braadslee
- kwastje
Ingrediënten
- 1 kalkoen van 3 kg panklaar
- Zout en versgemalen peper naar smaak
- 400 gr tamme kastanjes
- 200 gr gedroogde pruimen enkele uren in water geweekt
- 4 zure appels geschild en in parten gesneden
- 200 gr boter
- Sinaasappelsap
- Maïzena
- Cognac naar smaak
Instructies
- Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met zout en peper.
- Maak kruiselings insnijdingen in de kastanjes en kook ze 5 minuten in gezouten water.
- Pel de bolsters en verwijder de bruine velletjes.
- Ontpit de geweekte pruimen en vul de buikholte van de kalkoen met kastanjes, pruimen en appelparten.
- Sluit de opening van de kalkoen met keukendraad of houten prikkers.
- Smelt de boter in een pannetje en smeer de kalkoen rondom dik in met de gesmolten boter.
- Leg de kalkoen met de borst naar boven op een rooster in de oven en plaats er een braadslee onder.
- Braad de kalkoen in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende 2 tot 2 1/2 uur.
- Bedek de bovenkant van de kalkoen tijdens de eerste helft van de braadtijd met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
- Besmeer de kalkoen regelmatig met het vocht uit de braadslee.
- Snijd de gare kalkoen in stukken en leg deze op een voorverwarmde schaal, samen met de vulling.
- Roer de aanbaksels in de braadslee los met sinaasappelsap, laat de jus kort doorkoken en bind met maïzena.
- Breng op smaak met een scheutje cognac.
Notities / Tips / Wijnadvies
Breng de jus eventueel op smaak met een scheutje cognac.
Wijnadvies:
Serveer deze gevulde kalkoen met een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.
Voedingswaarden
Calories: 510 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 45 g | Vet: 28 g | Zout: 2.2 mg | Sugar: 15 g