Kaneel-Honingparfait met Calvados en Kaneellikeur
Een verfijnd nagerecht van twee lagen parfait, honing en kaneel, verrijkt met calvados en kaneellikeur voor een feestelijke afsluiting van je diner.
Equipment
- Metalen geribbelde cakevorm (reerug)
- Pan met heet water (au bain-marie)
Ingrediƫnten
Voor de honingparfait:
- 6 eidooiers
- 100 g honing
- 3 dl slagroom
- 1 eetlepel calvados eau de vie van appel
Voor de kaneelparfait:
- 75 g suiker
- 4 kaneelstokjes
- 5 eidooiers
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 3 dl slagroom
- 1 eetlepel kaneellikeur
Instructies
Honingparfait:
- Klop de eidooiers met de honing in een kom boven een pan met heet water (au bain-marie) tot een romig mengsel.
- Laat het al roerende afkoelen.
- Klop de slagroom lobbig en spatel de room en calvados door het dooiermengsel.
- Schep het mengsel in de vorm en zet 30 minuten in de vriezer.
Kaneelparfait:
- Breng 50 g suiker met 1 dl water aan de kook.
- Voeg de kaneelstokjes toe en laat het stroopje zachtjes tot de helft inkoken.
- Zeef de vloeistof en laat iets afkoelen.
- Klop de eidooiers met de rest van de suiker, het kaneelstroopje en gemalen kaneel au bain-marie tot een romig mengsel.
- Laat het al roerende afkoelen.
- Klop de slagroom lobbig en spatel de room en kaneellikeur door het dooiermengsel.
- Schep de kaneelparfait op de honingparfait en zet het geheel minimaal 4 uur in de vriezer om op te stijven.
Afwerken:
- Stort de parfait op een grote schaal en snijd in plakjes om te serveren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Bij dit rijke en romige dessert past een Late Harvest Riesling of een Sauternes, die de zoetheid van de honing en kaneel perfect aanvult.
Voedingswaarden
Calories: 270 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 5 g | Vet: 18 g | Zout: 50 g | Sugar: 22 g
