Kaneel-Honingparfait met Calvados en Kaneellikeur

Een feestelijke plak kaneel-honingparfait met zichtbare lagen honing- en kaneelsmaken, gegarneerd met een vleugje kaneelpoeder en een druppeltje honing. Geserveerd op een schaal in een lichte vintage keuken met pasteltinten en subtiele kerstdecoratie.

Kaneel-Honingparfait met Calvados en Kaneellikeur

Een verfijnd nagerecht van twee lagen parfait, honing en kaneel, verrijkt met calvados en kaneellikeur voor een feestelijke afsluiting van je diner.
Porties: 8
(plus minimaal 4 uur in de vriezer) 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Metalen geribbelde cakevorm (reerug)
  • Pan met heet water (au bain-marie)

Ingrediƫnten

Voor de honingparfait:

  • 6 eidooiers
  • 100 g honing
  • 3 dl slagroom
  • 1 eetlepel calvados eau de vie van appel

Voor de kaneelparfait:

  • 75 g suiker
  • 4 kaneelstokjes
  • 5 eidooiers
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • 3 dl slagroom
  • 1 eetlepel kaneellikeur

Instructies

Honingparfait:

  • Klop de eidooiers met de honing in een kom boven een pan met heet water (au bain-marie) tot een romig mengsel.
  • Laat het al roerende afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig en spatel de room en calvados door het dooiermengsel.
  • Schep het mengsel in de vorm en zet 30 minuten in de vriezer.

Kaneelparfait:

  • Breng 50 g suiker met 1 dl water aan de kook.
  • Voeg de kaneelstokjes toe en laat het stroopje zachtjes tot de helft inkoken.
  • Zeef de vloeistof en laat iets afkoelen.
  • Klop de eidooiers met de rest van de suiker, het kaneelstroopje en gemalen kaneel au bain-marie tot een romig mengsel.
  • Laat het al roerende afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig en spatel de room en kaneellikeur door het dooiermengsel.
  • Schep de kaneelparfait op de honingparfait en zet het geheel minimaal 4 uur in de vriezer om op te stijven.

Afwerken:

  • Stort de parfait op een grote schaal en snijd in plakjes om te serveren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Bij dit rijke en romige dessert past een Late Harvest Riesling of een Sauternes, die de zoetheid van de honing en kaneel perfect aanvult.

Voedingswaarden

Calories: 270 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 5 g | Vet: 18 g | Zout: 50 g | Sugar: 22 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieƫn Dessert - Nagerecht / IJs
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst