Kleine Kipsatés en Garnalenspiesjes

Kleine Kipsatés en Garnalenspiesjes

Saté Ajam Dan Oedang Ketjil
Porties: 4
(inclusief marineertijd) 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • barbecue of grill
  • Satéstokjes (bamboe)

Ingrediënten

  • 350 gram kipfilet in blokjes van 1 cm gesneden
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
  • 1 mespunt suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 mespunt gemalen gember djahé
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 1 mespunt gemalen citroengras sereh
  • eetlepel olie
  • 16 kerstomaatjes
  • 16 zilveruitjes
  • 1 rode paprika in blokjes van 1 cm
  • 1 groene paprika in blokjes van 1 cm
  • 32 gepelde Noorse garnalen
  • Voor de saus:
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • ½ theelepel sambal badjak naar smaak
  • 1 bolletje gehakte gember
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 theelepels kokend water

Instructies

  • Snijd de kipfilet in blokjes van 1 cm en dep ze droog.
  • Meng in een kom de ketjap manis, rijstwijn of droge sherry, suiker, citroensap, knoflookpoeder, gemalen gember, gemalen citroengras en 1 eetlepel olie.
  • Roer goed door elkaar.
  • Marineer de blokjes kip in deze marinade en laat dit minimaal 1 uur op een koele plaats staan, niet in de koelkast.
  • Af en toe omscheppen.
  • Was de kerstomaatjes, verwijder de kroontjes en maak ze droog.
  • Maak de zilveruitjes schoon.
  • Snijd de rode en groene paprika in blokjes van 1 cm.
  • Haal de gemarineerde kip uit de marinade en dep ze droog.
  • Marineer de garnalen kort in de resterende marinade, laat ze enkele minuten liggen en dep ze dan droog.
  • Rijg aan elk satéstokje afwisselend een blokje rode paprika, blokje kip, zilveruitje, garnaal, blokje groene paprika, kip, kerstomaatje.
  • Bestrijk de satéstokjes met de resterende olie aan alle kanten.
  • Verhit een grillplaat of grillpan met een dun laagje olie en rooster de satéstokjes ongeveer 3-4 minuten, regelmatig draaiend, tot ze aan alle kanten goudbruin en gaar zijn.
  • Maak ondertussen de saus door de ketjap manis, gembersiroop, sambal badjak, gehakte gember, citroensap en kokend water te mengen.
  • Roer goed door tot een gladde saus.
  • Serveer de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil direct van de grillplaat of grillpan op een voorverwarmde schaal.
  • Serveer de saus apart in een kommetje.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij de diverse smaken van de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 12 g | Zout: 1.4 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip / Vis / Zeevruchten
Land van herkomst Indonesië
Geschikt voor Dieët: Lactosevrij