Kleine Kipsatés en Garnalenspiesjes
Saté Ajam Dan Oedang Ketjil
Equipment
- barbecue of grill
- Satéstokjes (bamboe)
Ingrediënten
- 350 gram kipfilet in blokjes van 1 cm gesneden
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
- 1 mespunt suiker
- 1 theelepel citroensap
- 1 mespunt gemalen gember djahé
- 1 mespunt knoflookpoeder
- 1 mespunt gemalen citroengras sereh
- 1½ eetlepel olie
- 16 kerstomaatjes
- 16 zilveruitjes
- 1 rode paprika in blokjes van 1 cm
- 1 groene paprika in blokjes van 1 cm
- 32 gepelde Noorse garnalen
- Voor de saus:
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels gembersiroop
- ½ theelepel sambal badjak naar smaak
- 1 bolletje gehakte gember
- 1 theelepel citroensap
- 2 theelepels kokend water
Instructies
- Snijd de kipfilet in blokjes van 1 cm en dep ze droog.
- Meng in een kom de ketjap manis, rijstwijn of droge sherry, suiker, citroensap, knoflookpoeder, gemalen gember, gemalen citroengras en 1 eetlepel olie.
- Roer goed door elkaar.
- Marineer de blokjes kip in deze marinade en laat dit minimaal 1 uur op een koele plaats staan, niet in de koelkast.
- Af en toe omscheppen.
- Was de kerstomaatjes, verwijder de kroontjes en maak ze droog.
- Maak de zilveruitjes schoon.
- Snijd de rode en groene paprika in blokjes van 1 cm.
- Haal de gemarineerde kip uit de marinade en dep ze droog.
- Marineer de garnalen kort in de resterende marinade, laat ze enkele minuten liggen en dep ze dan droog.
- Rijg aan elk satéstokje afwisselend een blokje rode paprika, blokje kip, zilveruitje, garnaal, blokje groene paprika, kip, kerstomaatje.
- Bestrijk de satéstokjes met de resterende olie aan alle kanten.
- Verhit een grillplaat of grillpan met een dun laagje olie en rooster de satéstokjes ongeveer 3-4 minuten, regelmatig draaiend, tot ze aan alle kanten goudbruin en gaar zijn.
- Maak ondertussen de saus door de ketjap manis, gembersiroop, sambal badjak, gehakte gember, citroensap en kokend water te mengen.
- Roer goed door tot een gladde saus.
- Serveer de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil direct van de grillplaat of grillpan op een voorverwarmde schaal.
- Serveer de saus apart in een kommetje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij de diverse smaken van de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil.Voedingswaarden
Calories: 280 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 12 g | Zout: 1.4 g | Sugar: 8 g