Konijn met Pruimen (Brabants)

Brabantse stoofschotel van konijn met pruimen in een rijke donkere saus, geserveerd in een rustieke schaal op een houten tafel met brood en tijm.

Konijn met Pruimen (Brabants)

Een typisch Brabants stoofgerecht van konijn met pruimen, gemarineerd in rode wijn en azijn, een zoet-hartige smaakcombinatie.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
marineren 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dl rode wijn
  • 2 dl azijn
  • 4 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tijm
  • 1 kg konijnenbouten
  • 75 g boter
  • 2 el bloem
  • 250 g pruimen gedroogd, zonder pit
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Roer in een wijde schaal de rode wijn en azijn door elkaar.
  • Voeg de peperkorrels, laurierblaadjes en tijm toe.
  • Leg de konijnenbouten in de marinade.
  • Dek de schaal af en zet het konijn ca.
  • 24 uur in de koelkast om te marineren.
  • Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de boter in een braadpan.
  • Braad de konijnenbouten rondom bruin aan.
  • Strooi de bloem over de konijnenbouten.
  • Schenk langs de rand van de pan 3/4 van de marinade erbij.
  • Voeg de pruimen toe.
  • Breng aan de kook en laat het konijn 45-60 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
  • Serveer met aardappelpuree en spruitjes.
Wijnadvies:
  • Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.
Opmerkingen:
  • De pruimen geven het konijn een zoete en licht zure smaak.
  • De marinade maakt het konijn extra mals.
  • U kunt ook andere gedroogde vruchten gebruiken, zoals abrikozen of dadels.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Hoofdgerechten / Stoofpot / Wild
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Herfst / Winter