Konijn met Pruimen (Brabants)
Een typisch Brabants stoofgerecht van konijn met pruimen, gemarineerd in rode wijn en azijn, een zoet-hartige smaakcombinatie.
Equipment
- wijde schaal
Ingrediënten
- 4 dl rode wijn
- 2 dl azijn
- 4 peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl tijm
- 1 kg konijnenbouten
- 75 g boter
- 2 el bloem
- 250 g pruimen gedroogd, zonder pit
- Peper
- Zout
Instructies
- Roer in een wijde schaal de rode wijn en azijn door elkaar.
- Voeg de peperkorrels, laurierblaadjes en tijm toe.
- Leg de konijnenbouten in de marinade.
- Dek de schaal af en zet het konijn ca.
- 24 uur in de koelkast om te marineren.
- Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier.
- Verhit de boter in een braadpan.
- Braad de konijnenbouten rondom bruin aan.
- Strooi de bloem over de konijnenbouten.
- Schenk langs de rand van de pan 3/4 van de marinade erbij.
- Voeg de pruimen toe.
- Breng aan de kook en laat het konijn 45-60 minuten zachtjes gaarstoven.
- Breng op smaak met zout en peper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
- Serveer met aardappelpuree en spruitjes.
- Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.
- De pruimen geven het konijn een zoete en licht zure smaak.
- De marinade maakt het konijn extra mals.
- U kunt ook andere gedroogde vruchten gebruiken, zoals abrikozen of dadels.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 15 g