Koolrabi Gevuld met Kalfsgehakt: Een Lente Ovenschotel met Munt

Gevulde koolrabi met kalfsgehakt, rijst en paprika, geserveerd met roomsaus en kruiden op houten tafel.

Koolrabi Gevuld met Kalfsgehakt: Een Lente Ovenschotel met Munt

Vergeet alles wat u dacht te weten over koolrabi! Dit is de Ovenschotel die deze knolgroente een koninklijke behandeling geeft. De koolrabi wordt vakkundig uitgehold en gevuld met een licht en fris kalfsgehaktmengsel dat op smaak is gebracht met rijst, verse munt en citroenschil. Eenmaal uit de oven, krijgen deze pareltjes een warme, romige saus van crème fraîche en citroensap over zich heen. Het is het perfecte hoofdgerecht om de lente te vieren, en zo smaakvol dat u de koolrabi nooit meer links laat liggen!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
!ndicatie € 5,50 per portie (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dl Bouillon
  • 1 tl Geraspte citroenschil
  • 1 tl Munt kruizemunt/gedroogd
  • 100 g Rijst droogkokende
  • 8 stuks Kleine Koolrabi
  • 0,5 stuks Paprika in kleine stukjes
  • 500 g Gehakt Kalfsvlees
  • 1 stuks Ei
  • Zout Naar smaak
  • Peper Naar smaak
  • 1 el Sesamzaad geroosterd
  • 1 el Citroensap
  • 1 beker Crème fraîche

Instructies

  • Breng in een pannetje 2 dl bouillon met de geraspte citroenschil en de kruizemunt aan de kook en kook de rijst hierin in ± 20 minuten gaar en droog.
  • Schil intussen de koolrabi's en kook ze in een pan met ruim kokend water in ± 20 minuten bijna gaar.
  • Hol de koolrabi's met een lepel of een grapefruitmesje tot op ± 1 cm van de wand uit.
  • Snijd de paprika in kleine stukjes.
  • Vermeng het kalfsgehakt in een kom met het ei, de paprikastukjes, de gare rijst, zout en peper.
  • Vul de holten van de koolrabi's hoog op met het gehaktmengsel.
  • Strooi er het sesamzaad over en druk het even aan.
  • Zet de koolrabi's in een ovenschaal en schenk er de rest van de bouillon bij.
  • Laat de gevulde koolrabi's in een op 200°C voorverwarmde oven in ± 45 minuten bruin en gaar worden.
  • Zet de koolrabi's op 4 warme borden en houd ze in de nog hete oven warm.
  • Schenk het vocht in een pan, roer er de crème fraîche en het citroensap door en laat op hoog vuur tot sausdikte inkoken.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Schenk een beetje saus over de gevulde koolrabi's en doe de rest over in een sauskom.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de koolrabi gevuld met kalfsgehakt met wat vers munt als extra garnering. De frisse munt accentueert de citroentonen in de saus perfect.
Wijnadvies:
Deze koolrabi gevuld met kalfsgehakt is een delicaat gerecht met lichte, aromatische smaken dankzij het kalfsvlees, de munt en de citroen. De romige saus van crème fraîche vraagt om een witte wijn met voldoende structuur en frisheid. Kies voor een Sancerre (Sauvignon Blanc) uit de Loire-vallei in Frankrijk. De levendige zuren van de Sancerre snijden moeiteloos door de romigheid van de crème fraîche-saus heen, terwijl de kenmerkende minerale en citrusachtige tonen de frisheid van de koolrabi en de munt accentueren. Deze wijn is zo sprankelend en elegant, dat de koolrabi spontaan een lente-dansje doet!

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 30 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Ei / Groenten / Hoofdgerechten / Kalfsvlees / Ovenschotel
Land van herkomst Duitsland
Jaargetijde: Lente