Koude tomatensoep met basilicumschuim
Deze verfrissende gazpacho van pruimtomaten wordt afgemaakt met een luchtig basilicumschuim. Een elegant en smaakvol voorgerecht voor warme dagen.
Equipment
- fijne zeef
- Garde of staafmixer
- kookpan
- Soeplepel
Ingrediënten
- ⅓ gele paprika in blokjes
- ⅓ groene paprika in blokjes
- ⅓ rode paprika in blokjes
- ½ bloemkool in kleine stukjes
- ½ geschilde komkommer
- ½ liter koude groentebouillon
- ⅛ liter slagroom
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 fijngesneden teentjes knoflook
- 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
- 4 eetlepels groentebouillon
- 4 eetlepels vers gesneden basilicum + extra blaadjes
- 6 rijpe pruimtomaten of trostomaten
- Peper en zout
- 1 grote ui in blokjes
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de soep, behalve de olijfolie, in een blender.
- Pureer het geheel glad.
- Voeg de olijfolie geleidelijk toe tijdens het mixen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Wrijf het mengsel door een fijne zeef.
- Laat minimaal 2 uur goed koelen in de koelkast.
- Verwarm intussen voor het basilicumschuim de bouillon en slagroom samen.
- Voeg de basilicum toe en laat 1 minuut doorkoken.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Pureer het mengsel glad met een blender.
- Laat afkoelen.
- Vlak voor het serveren schuimig kloppen met een staafmixer.
- Roer de koude soep goed door.
- Schep in diepe, gekoelde borden.
- Lepel het basilicumschuim in het midden van elk bord.
- Garneer met een topje basilicum.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de soep met aparte kommetjes fijngesneden groenten en croutons, zodat iedereen zelf kan garneren. Wijnadvies:
Serveer met een frisse Spaanse rosé zoals Castillo de Moral, Rosado.
Serveer de soep met aparte kommetjes fijngesneden groenten en croutons, zodat iedereen zelf kan garneren. Wijnadvies:
Serveer met een frisse Spaanse rosé zoals Castillo de Moral, Rosado.
Voedingswaarden
Calories: 139 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 3 g | Vet: 12 g | Zout: 1 g | Sugar: 3 g