Koude tomatensoep met basilicumschuim

Koude tomatensoep met basilicumschuim

Deze verfrissende gazpacho van pruimtomaten wordt afgemaakt met een luchtig basilicumschuim. Een elegant en smaakvol voorgerecht voor warme dagen.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • fijne zeef
  • Garde of staafmixer
  • kookpan
  • Soeplepel

Ingrediënten

  • gele paprika in blokjes
  • groene paprika in blokjes
  • rode paprika in blokjes
  • ½ bloemkool in kleine stukjes
  • ½ geschilde komkommer
  • ½ liter koude groentebouillon
  • liter slagroom
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
  • 4 eetlepels groentebouillon
  • 4 eetlepels vers gesneden basilicum + extra blaadjes
  • 6 rijpe pruimtomaten of trostomaten
  • Peper en zout
  • 1 grote ui in blokjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de soep, behalve de olijfolie, in een blender.
  • Pureer het geheel glad.
  • Voeg de olijfolie geleidelijk toe tijdens het mixen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Wrijf het mengsel door een fijne zeef.
  • Laat minimaal 2 uur goed koelen in de koelkast.
  • Verwarm intussen voor het basilicumschuim de bouillon en slagroom samen.
  • Voeg de basilicum toe en laat 1 minuut doorkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Pureer het mengsel glad met een blender.
  • Laat afkoelen.
  • Vlak voor het serveren schuimig kloppen met een staafmixer.
  • Roer de koude soep goed door.
  • Schep in diepe, gekoelde borden.
  • Lepel het basilicumschuim in het midden van elk bord.
  • Garneer met een topje basilicum.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de soep met aparte kommetjes fijngesneden groenten en croutons, zodat iedereen zelf kan garneren.
Wijnadvies:

Serveer met een frisse Spaanse rosé zoals Castillo de Moral, Rosado.

Voedingswaarden

Calories: 139 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 3 g | Vet: 12 g | Zout: 1 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Soep / Voorgerechten / Zuivel
Land van herkomst Spanje
Jaargetijde: Zomer
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch