Lasagne Bombe met Kreeft en Spinazie

Deze luxe Lasagne Bombe met kreeft en spinazie, gecombineerd met een romige kreeftensaus en zeekraal, is een verfijnd en indrukwekkend gerecht voor een feestelijk diner.
Porties: 6
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • Voor het Pastadeeg:
  • 400 g grano duro
  • 200 g eidooier
  • Olijfolie
  • Water
  • Zout
  • Vulling:
  • 6 kreeften
  • 1 kg spinazie
  • 250 g zeekraal
  • 9 tomaten
  • Voor de Saus:
  • 50 g boter
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 60 g bloem
  • 1 dl witte wijn
  • 30 ml cognac
  • ½ liter kreeftenfond
  • 1 dl room
  • Voor de Vinaigrette:
  • 1 dl rode wijnazijn
  • 1 dl kreeftenfond
  • 3 dl olijfolie
  • 1 bosje basilicum fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Balsamico naar smaak
  • Garnering:
  • Geraspte kaas
  • Verse basilicumblaadjes

Instructies

  • Pastadeeg: Meng grano duro met eidooier, zout, olijfolie en water tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg rusten.
  • Vulling: Pocheer de kreeften kort in kokend water, laat ze afkoelen en verwijder het vlees.
  • Blancheer spinazie en zeekraal, spoel koud af en laat uitlekken.
  • Snijd de tomaten in vieren en bewaar het vruchtvlees.
  • Saus: Smelt de boter, fruit de sjalot, voeg bloem toe en maak een roux.
  • Voeg witte wijn en een deel van de kreeftenfond toe.
  • Roer tot glad en voeg de rest van de kreeftenfond, room en cognac toe.
  • Breng op smaak.
  • Vinaigrette: Meng azijn, kreeftenfond, zout, peper en voeg langzaam de olijfolie toe tot een emulsie.
  • Breng op smaak met balsamico en voeg gehakte basilicum toe.
  • Lasagne: Rol het pastadeeg dun uit en steek 18 grote en 18 kleine cirkels uit.
  • Kook ze 6 minuten in kokend water en laat ze drogen.
  • Plaats de grote cirkels in vormen.
  • Verdeel kreeftenvlees, saus, spinazie, tomaat, zeekraal in lagen over de lasagnevormen en dek af met pastadeeg.
  • Laat opstijven in de koeling.
  • Bestrijk de buitenkant met water, rol door geraspte kaas en bak 10 minuten in een oven van 180°C.
  • Verwarm het kreeftenstaartvlees in visfond.
  • Dresseren: Snijd de lasagne bombe doormidden en plaats op borden.
  • Serveer met het staartvlees en schep vinaigrette eromheen.
  • Garneer met gefrituurde basilicumblaadjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer deze kreeften lasagne met een volle, rijke witte wijn zoals een Chardonnay of een Pouilly-Fuissé. De romige textuur en frisse zuren passen goed bij de kreeft en de saus.

Voedingswaarden

Calories: 850 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 45 g | Vet: 50 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Pasta / Tussengerecht / Zeevruchten
Land van herkomst Mediterraan
Extra aanwijzing Herfst / Lente / Winter / Zomer
Feestdagen etc Kerst