Luxe Terrine van Gerookte Zalm met Kreeftenbavarois

Luxe Terrine van Gerookte Zalm met Kreeftenbavarois

Impressioneer je gasten met deze luxe terrine, waarin de rijke smaak van gerookte zalm wordt gecombineerd met een delicate kreeftenbavarois. Perfect voor speciale gelegenheden, dit gerecht is even elegant als heerlijk.
Porties: 8
(plus tijd om op te stijven) 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gerookte zalm
  • 4 gekookte kreeften
  • 1 bosje bieslook

Voor de Bavarois:

  • 5 dl kreeftenfond
  • 12 g gelatine
  • 2,5 dl room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • Cognac naar smaak

Voor de Garnituur:

  • 75 g pousse de blette snijbietscheuten
  • 75 g rucola
  • 1 frisée sla

Voor de Dressing:

  • 1 dl kreeftenfond
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • 1 dl olijfolie
  • Mosterd naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 5 blaadjes citroenmelisse

Instructies

  • Snijd de gerookte zalm in dunne plakjes en bewaar in de koeling.
  • Haal het kreeftenvlees uit de schalen en hak de bieslook fijn.

Bavarois:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng de helft van de kreeftenfond aan de kook en los de gelatine erin op.
  • Laat dit afkoelen.
  • Klop de room lobbig en spatel dit door de afgekoelde gelatine.
  • Voeg het kreeftenvlees en de fijngehakte bieslook toe.
  • Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en een scheutje cognac.

Garnituur:

  • Pluk de pousse de blette, rucola en frisée sla en bewaar in ijswater.

Dressing:

  • Roer mosterd, zout en peper door het kreeftenfond.
  • Voeg al roerende de zonnebloemolie, druivenpitolie en olijfolie toe.
  • Hak de citroenmelisse fijn en roer door de dressing.
  • Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en cognac.

Terrine:

  • Bekleed een terrinevorm met plasticfolie en leg de gerookte zalm op de bodem.
  • Schep hier de kreeft bavarois op en leg nog een laagje gerookte zalm bovenop.
  • Sluit de terrine met de overhangende folie en laat opstijven in de koeling.

Serveren:

  • Snijd de terrine in plakken en leg ze op borden.
  • Schep een lepel dressing erlangs en garneer met citroenmelisse.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 3 g | Protein: 18 g | Vet: 26 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Voorgerechten / Zalm / Zeevruchten
Land van herkomst Frankrijk
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Notenvrij
Feestdagen etc Kerst / Pasen