Luxe Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Cognac

Een goudbruine vispastei, vers gebakken in een ronde korst, met een krokante bovenkant en gedecoreerd met deegvormpjes in de vorm van visjes. De pastei toont lagen garnalen, kabeljauw, champignons en een romige vulling, in een lichte vintage keuken met pastelkleuren en retro-accenten.

Luxe Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Cognac

Een verfijnde vispastei met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgewerkt met een vleugje cognac en geserveerd in een knapperig bladerdeegkorstje.
Porties: 6
(plus baktijd) 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Lage taartvorm of springvorm (doorsnede 28 cm), ingevet
  • Steunvulling voor blind bakken

Ingrediënten

  • 10 grote garnalen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 g tongschar- of wijtingfilet
  • 2 eiwitten
  • 2 dl crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak
  • 40 g boter
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 150 g champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
  • ½ dl cognac of madeira
  • 1 eidooier

Instructies

Voorbereiden:

  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
  • Besprenkel de garnalen met citroensap en laat 30 minuten intrekken.

Vismousse:

  • Pureer de tongschar (of wijting)filet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
  • Meng goed.
  • Verhit de boter in een pan en bak de sjalotten 5 minuten zacht.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten mee.
  • Voeg de peterselie toe en zet opzij.

Oven voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Taartvorm bekleden: Rol 6 plakjes ontdooid bladerdeeg uit tot een ronde lap (doorsnede 34 cm).
  • Bekleed de taartvorm met deze lap.
  • Rol de resterende 4 plakjes uit tot een kleinere ronde lap (doorsnede 28 cm).

Samenstellen:

  • Meng de uitgelekte garnalen met de kabeljauw en schep dit mengsel in de taartvorm.
  • Voeg 1/2 van het champignonmengsel toe, gevolgd door 1/3 van de vismousse.
  • Herhaal dit en eindig met de vismousse.
  • Schenk de cognac erover.
  • Dek de pastei af met de kleinere deeglap, vouw de randen in elkaar en plak met water.
  • Snijd visjes uit het restdeeg en leg deze op de bovenkant van de pastei.
  • Maak een gaatje in het midden van het deksel en zet een opgerold stukje aluminiumfolie in het gaatje.
  • Klop de dooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deksel met het eimengsel.

Bakken:

  • Zet de pastei in de oven en bak 1 uur, of tot het deeg goudbruin is en het geheel goed doorbakken is.
  • Serveer lauw of warm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Een Chardonnay uit Trentino, zoals de Mezzacorona, is een uitstekende keuze om de rijke smaken van de vispastei te begeleiden.

Voedingswaarden

Calories: 370 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 30 g | Vet: 2 g | Zout: 600 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Vis / Voorgerechten / Zeevruchten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Lente