Luxe Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Cognac
Een verfijnde vispastei met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgewerkt met een vleugje cognac en geserveerd in een knapperig bladerdeegkorstje.
Equipment
- Lage taartvorm of springvorm (doorsnede 28 cm), ingevet
- Steunvulling voor blind bakken
Ingrediënten
- 10 grote garnalen
- 1 eetlepel citroensap
- 400 g tongschar- of wijtingfilet
- 2 eiwitten
- 2 dl crème fraîche
- Zout en peper naar smaak
- 40 g boter
- 4 sjalotten fijngehakt
- 150 g champignons fijngehakt
- 4 eetlepels peterselie fijngehakt
- 450 g bladerdeeg 10 plakjes
- 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
- ½ dl cognac of madeira
- 1 eidooier
Instructies
Voorbereiden:
- Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
- Besprenkel de garnalen met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
Vismousse:
- Pureer de tongschar (of wijting)filet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
- Meng goed.
- Verhit de boter in een pan en bak de sjalotten 5 minuten zacht.
- Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten mee.
- Voeg de peterselie toe en zet opzij.
Oven voorverwarmen:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Taartvorm bekleden: Rol 6 plakjes ontdooid bladerdeeg uit tot een ronde lap (doorsnede 34 cm).
- Bekleed de taartvorm met deze lap.
- Rol de resterende 4 plakjes uit tot een kleinere ronde lap (doorsnede 28 cm).
Samenstellen:
- Meng de uitgelekte garnalen met de kabeljauw en schep dit mengsel in de taartvorm.
- Voeg 1/2 van het champignonmengsel toe, gevolgd door 1/3 van de vismousse.
- Herhaal dit en eindig met de vismousse.
- Schenk de cognac erover.
- Dek de pastei af met de kleinere deeglap, vouw de randen in elkaar en plak met water.
- Snijd visjes uit het restdeeg en leg deze op de bovenkant van de pastei.
- Maak een gaatje in het midden van het deksel en zet een opgerold stukje aluminiumfolie in het gaatje.
- Klop de dooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deksel met het eimengsel.
Bakken:
- Zet de pastei in de oven en bak 1 uur, of tot het deeg goudbruin is en het geheel goed doorbakken is.
- Serveer lauw of warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Een Chardonnay uit Trentino, zoals de Mezzacorona, is een uitstekende keuze om de rijke smaken van de vispastei te begeleiden.
Voedingswaarden
Calories: 370 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 30 g | Vet: 2 g | Zout: 600 g | Sugar: 3 g