Malse Varkensfilet met een Pikante Sambalsaus

Een rustieke foodfoto van malse varkensfilet in een glanzende rode sambalsaus met rode pepers en knoflook, geserveerd in een kom op een donkere houten tafel met koriander en sambal eromheen.

Malse Varkensfilet met een Pikante Sambalsaus

Bereid deze malse varkensfilet met pikante saus. Een makkelijk, heerlijk en smaakvol gerecht. Perfect voor een koude avond.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
kostprijs per persoon € 5,00 per persoon (schatting)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Varkensfilet
  • naar smaak Peper
  • naar smaak Zout
  • 8 eetlepels Olie
  • 50 gram Boter
  • 2 theelepels Uienpoeder
  • 1 theelepel Knoflookzout
  • 1 theelepel Laos
  • 2 theelepels Sambal
  • 4 eetlepels Pikante tomatenpuree
  • 2 ½ dl Water
  • 2 eetlepels Aardappelmeel
  • naar smaak Ketjap benteng manis

Instructies

  • Droog de varkensfilet met keukenpapier en bestrooi het vlees met peper en zout.
  • Dep het vlees na 10 minuten opnieuw droog en verhit de olie in een pan.
  • Leg het vlees in de pan en keer het regelmatig om tot het rondom mooi van kleur is.
  • Voeg dan de boter toe en draai de warmtebron laag.
  • Maak een papje van het uienpoeder, knoflookzout, laos, sambal en de tomatenpuree.
  • Verdun dit mengsel met 2 ½ dl water en giet het in de pan.
  • Breng de vloeistof aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het vlees op laag vuur circa 60 minuten sudderen.
  • Keer het af en toe en voeg wat water toe als de saus te veel verdampt.
  • Controleer na ongeveer 1 uur of het vlees gaar is door er met een vork in te prikken en het sap op te vangen.
  • Is het vleessap grijs, dan is het vlees gaar.
  • Neem het vlees uit de pan.
  • Roer het aardappelmeel met wat water tot een glad papje en bind daarmee de saus.
  • Proef de saus en voeg naar smaak ketjap, peper of zout toe.
  • Snijd het vlees, na 5 tot 10 minuten afkoelen, in plakken en giet de saus erover.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Lekker met gekookte rijst en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rosé of een fruitige, lichte rode wijn, zoals een jonge Gamay.
 

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 2 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Curry's / Hoofdgerechten / Saus / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst Fusion
Jaargetijde: Winter