Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus

Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus

Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus

Een feestelijke parelhoen gevuld met abrikozen en knapperig spek, geserveerd met een frisse sinaasappelsaus. Een perfect hoofdgerecht voor een luxe kerstmaaltijd.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote parelhoen
  • 50 g rookspekblokjes
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 100 g abrikozen kleingesneden
  • 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
  • 1 bosje peterselie gehakt
  • 75 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 3 dl gevogeltefond
  • ½ dl droge witte wijn
  • 100 g boter

Instructies

  • Maak de parelhoen schoon, verwijder eventuele veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
  • Bak de spekjes zachtjes knapperig in een pan, voeg de gehakte sjalotjes en geperste knoflook toe en bak kort mee.
  • Roer de kleingesneden abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen, zout en peper door het spekmengsel.
  • Vul de parelhoen met dit mengsel en druk de vulling goed aan.
  • Sluit de openingen met cocktailprikkers.
  • Beleg de parelhoen met 40 g boter in plakjes en braad hem in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 1 uur.
  • Bedruip de parelhoen af en toe met het vet.
  • Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
  • Roer de aanbaksels in de braadslee los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
  • Voeg de gevogeltefond en witte wijn toe en breng aan de kook.
  • Laat de saus tot ongeveer 3 dl inkoken.
  • Klop van het vuur af de rest van de boter in klontjes door de saus.
  • Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer met de vulling en wat saus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een mousserende wijn zoals een Champagne Brut, die goed past bij de sinaasappelsaus en de rijke smaak van de parelhoen.

Voedingswaarden

Calories: 700 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 45 g | Vet: 45 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 12 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Herfst / Lente / Winter / Zomer
Feestdagen etc Kerst